Solar Magazine - Transform.Hackathon van start: zoektocht van 3 dagen naar decentraal energiesysteem
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Transform.Hackathon van start: zoektocht van 3 dagen naar decentraal energiesysteem
© Transform.Hackathon

Transform.Hackathon van start: zoektocht van 3 dagen naar decentraal energiesysteem

Meer dan 200 ontwerpers, beleidsmakers, hackers, kunstenaars en pioniers werken samen vanaf vandaag 48 uur lang aan de versnelling van het nieuwe energiesysteem tijdens de Transform.Hackathon.

Deze hackathon gaat niet over aanpassingen, maar over transformatie: het daadwerkelijk veranderen van het energiesysteem.

4 challenges
Hoe transformeert Nederland het centrale energiesysteem naar een decentraal systeem van elkaar versterkende energienetwerken? Wat voor wetgeving is daarvoor nodig? En hoe ziet het economische model van dit nieuwe duurzame-energiesysteem eruit? Dat zijn de vragen die centraal staan tijdens de Transform.Hackathon; een initiatief van het Nationaal Programma Regionale Energiestrategie (NPRES) en Unify.energy, in samenwerking met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Er zijn 4 challenges geformuleerd door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, de Topsector Energie, de netbeheerders, de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE), EnergieSamen en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, het IPO en de VNG.

De challenges zijn:

  • INSTITUTIONAL: hoe kan Nederland binnen 10 jaar een netwerk van zelf balancerende netdelen (energyhubs) ontwikkelen dat de nieuwe standaard is voor een weerbaarder Nederlands energiesysteem? Wat voor instituties en wetgeving zijn daarvoor nodig?
  • STEWARDSHIP: hoe kan Nederland het energiesysteem continu laten streven naar lokale energiebalans, zodat de innovatieve, lokale en duurzame oplossingen die nodig zijn (zoals opwek, opslag en verbruik combineren) vrij spel krijgen?
  • VALUE: hoe gaat Nederland nieuwe waardemodellen ontwikkelen die lokale uitwisseling van energie simpel, effectief en toepasbaar maken, zodat iedereen kan meedoen en bijdragen aan de transitie?
  • SPACE: hoe kan Nederland de competitie om de ruimte in Nederland ombuigen tot een vruchtbare samenwerking, zodat energie een natuurlijk onderdeel is van iedere opgave?

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Mei 2023

Werkgroep NEN legt laatste hand aan nieuwe beoordelingsmethode brandveiligheid zonnepanelen: ‘EU moet zonnepanelen status van bouwproduct geven’ Holland Solar: ‘Geen enkel zonnepaneel is het waard om voor te sterven’...
Vacatures
Soly zoekt:

Installateur thuisbatterij Zonne-energie

32-40 uur - Landelijk
kWh People zoekt:

Operationeel Manager Solar

Fulltime (40 uur) - Midden Nederland
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!