logo
wvhj2023
© Ruud Morijn | Dreamstime.com
© Ruud Morijn | Dreamstime.com
17 oktober 2022

Noord-Holland Noord maakt afwegingskader: voorrang vitale functies bij aansluiting op stroomnet

De regio Noord-Holland Noord gaat een afwegingskader maken voor aansluiting op het stroomnet. Vitale functies krijgen in de toekomst voorrang. Dat hebben provincie Noord-Holland en Liander en TenneT besloten.

Via het afwegingskader kan de politiek-maatschappelijk urgente ontwikkelingen voorrang geven bij het verkrijgen van een aansluiting op het elektriciteitsnet en kunnen gedragen keuzes voor noodzakelijke investeringen in het netwerk worden gemaakt.

Concept Energievisie
Het gaat dan niet om individuele aansluitingen, maar geografische gebieden. Om tot het afwegingskader te komen, zijn de toekomstige vraag en aanbod van energie in Noord-Holland Noord in kaart gebracht in een concept-energievisie.

Op die manier krijgen toekomstige investeringen in het energienetwerk prioriteit op basis van hun maatschappelijk-economische impact. De provincie, de netbeheerders en betrokken gemeenten werken in de Taskforce Energie-infrastructuur samen om de belangrijkste knelpunten in het elektriciteitsnetwerk die er nu zijn zo snel mogelijk op te lossen. Daarbij wordt als eerste gekeken naar mogelijkheden om het net te ontlasten door bijvoorbeeld energie te besparen. Tegelijkertijd wordt een ontwerp gemaakt voor nieuwe, toekomstbestendige energienetwerken en wordt gezocht naar slimme oplossingen die efficiënt en/of beperkt gebruikmaken van het elektriciteitsnetwerk.

Pilot Programmeren
In Noord-Holland Noord heeft adviesbureau Royal HaskoningDHV in opdracht van de provincie in samenwerking met de netbeheerders een pilot uitgevoerd naar het toekomstige energienetwerk, waaruit een energievisie is voortgekomen. Deze concept-energievisie is daarnaast opgesteld in samenwerking met gemeenten, het waterschap in Noord-Holland Noord en een aantal andere belanghebbenden.

In de pilot Programmeren Noord-Holland Noord is daarom gekeken naar de energieontwikkeling in de regio en hoe daar het best op ingespeeld kan worden. Er is niet alleen gekeken naar de vraag en het aanbod van elektriciteit, maar ook naar alternatieve energievormen, zoals waterstof en warmtebronnen. In de pilot is de afgelopen periode getest wat de mogelijkheden en randvoorwaarden zijn voor een energienetwerk dat ook in de toekomst voldoende energie kan leveren voor de ambities in Noord-Holland.

Edward Stigter, gedeputeerde Klimaat en Energie, is blij met de uitkomsten van de pilot: ‘Het stroomnet in Noord-Holland is zo goed als verstopt. De grens is bereikt. De afgelopen jaren zijn er duizenden laadpalen voor elektrische auto’s bij gekomen, huizen schakelen op grote schaal over op warmtepompen, bedrijven elektrificeren om te verduurzamen. Zo gebruiken we met z’n allen heel veel stroom. Tegelijkertijd wordt steeds meer groene elektriciteit opgewekt met zonnepanelen en windmolens. De keuzes die voorliggen zullen tegen elkaar moeten worden afgewogen. Met het afwegingskader dat er nu ligt, kunnen we als politiek duidelijke keuzes maken en samen met de netbeheerders zorgen dat we ook in de toekomst voldoende energie hebben om alle ambities die we met zijn allen hebben mogelijk te maken.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten