Solar Magazine - Eigen Huis: verlaging btw op zonnepanelen mag huishoudens geen verlies opleveren
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Eigen Huis: verlaging btw op zonnepanelen mag huishoudens geen verlies opleveren
© Patricia Hofmeester | Dreamstime.com

Eigen Huis: verlaging btw op zonnepanelen mag huishoudens geen verlies opleveren

Het btw-nultarief op zonnepanelen mag voor installateurs geen aanleiding zijn om de prijzen voor consumenten te verhogen. Dat stelt Vereniging Eigen Huis naar aanleiding van een artikel van Solar Magazine.

Uit een door de redactie uitgevoerde enquête – waaraan 212 installateurs deelnamen – kwam naar voren dat 50 procent van de Nederlandse installateurs van zonnepanelen stelt te weinig tijd te hebben om zijn liquiditeitspositie te verbeteren als de overheid per 1 januari 2023 een btw-nultarief voor zonnepanelen invoert. 5 op de 10 installateurs stellen te overwegen om de consument hogere prijzen door te berekenen om zo voldoende liquiditeit te behouden als het btw-nultarief ingevoerd wordt. 52 procent vraagt de overheid daarom om het btw-nultarief voor zonnepanelen later in te voeren.

Niet de bedoeling
Vereniging Eigen Huis benadrukt de mogelijk hogere prijzen voor consumenten een slechte zaak te vinden en stelt dat het btw-voordeel volledig ten goede moet komen aan de consument.

‘Bij aankondiging van het voorstel wees de vereniging de toenmalige minister van Financiën Wopke Hoekstra erop dat het voordeel voor de consument geen nadeel mocht worden, wanneer installateurs het nultarief zouden aangrijpen om prijsstijgingen door te voeren’, aldus Eigen Huis. ‘De vrees van de vereniging lijkt nu waarheid te worden, aangezien 50 procent van de installateurs consumenten meer wil laten betalen als het btw-nultarief wordt ingevoerd, en 20 procent hier nog over twijfelt. Dit zou betekenen dat huishoudens in 2023 mogelijk een hogere prijs moeten betalen voor hun zonnepanelen, terwijl er geen teruggave meer mogelijk is. Dit kan niet de bedoeling zijn van de invoering van het btw-nultarief.’

Oproep aan minister
Het kabinet heeft eerder toegezegd om na invoering van het btw-nultarief een vinger aan de pols te houden en na minimaal 1 jaar te bekijken welk effect de maatregel heeft gehad op de prijsontwikkeling van de aankoop en de installatie van zonnepanelen.

Eigen Huis roept minister van Financiën Sigrid Kaag op om huishoudens te beschermen en direct vanaf volgend jaar al toezicht te houden op de prijsontwikkelingen.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2023

De september 2023-editie van Solar Magazine besteedt onder meer aandacht aan teruglopende verkopen van zonnepaneelinstallateurs, de Tweede Kamerverkiezingen, recycling van zonnepanelen, het op stoom komen van de uitrol van de realtime interface en de...
Vacatures
Eigenenergie.net zoekt:

Coordinator Service & Onderhoud

Fulltime (40 uur) - Geldrop
Sunprojects B.V. zoekt:

Tender Medewerker

32-40 uur - Uilenstede 475, Amstelveen, 1183 AG
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!