logo
wvhj2023
© Liander
© Liander
21 september 2022

Nieuwe werkwijze Liander: netbeheerder plaatst wekelijks 60 transformatorhuisjes

Liander presenteert een nieuwe werkwijze: de buurtaanpak. Dit stelt de netbeheerder in staat tot 2030 wekelijks 60 nieuwe transformatorhuisjes te plaatsen voor de uitbreiding en verzwaring van het laagspanningsnet.

De nieuwe werkwijze betekent dat het elektriciteitsnet in een hele buurt in één keer wordt versterkt. Door meer huisjes tussen de kabels te plaatsen, worden de kabels korter en het stroomnet krachtiger.

Primeur Beverwijk
Beverwijk heeft de primeur, want daar wordt de werkwijze voor het eerst toegepast. Liander plaatst er het komende jaar 10 nieuwe transformatorhuisjes voor het toenemende aantal laadpalen, zonnepanelen en warmtepompen.

Het huidige laagspanningsnet is namelijk niet geschikt voor de toenemende stroomvraag. Daar zijn nu al de gevolgen van te merken, doordat klanten spanningsklachten ervaren bij het terugleveren van zonnestroom met uitvallende omvormers als gevolg.

3.500 per jaar
Om te voorkomen dat deze toenemende vraag tot meer spanningsklachten en zelfs storingen leidt, moet het tempo dus omhoog. Daarom heeft Liander een werkwijze ontwikkeld waarin proactief een hele buurt in één keer wordt aangepakt. Deze opschaling levert voordelen op in de uitvoering, maar ook al in de voorbereiding en samenwerking met de gemeente. Samen met de gemeente spreekt Liander eerder af waar de transformatorhuisjes moeten komen, omwonenden krijgen de nodige informatie eerder en Liander en aannemers voeren al het werk in één keer uit.

Anne Klaas Jellema, directeur Asset & Productmanagement, hierover: ‘We kijken nu in welke buurten we als eerste gaan versnellen, vanuit de technische noodzaak – waar zijn er al, of voorzien we capaciteits- en spanningsproblemen. In die volgorde maken we voor de buurten een nieuw, toekomstbestendig netontwerp. Met de gemeente gaan we in gesprek over locaties voor de nieuw te plaatsen transformatorhuisjes. Als we overeenstemming hebben bereikt over de locaties, voeren we de werkzaamheden uit. Door sneller, slimmer en meer samen te werken, kunnen we tempo maken en 3.500 huisjes per jaar plaatsen. Zo’n gigantische klus hebben we niet in één keer in onze vingers. De komende jaren ontwikkelen we steeds meer snelheid door goede samenwerking, automatisering en opleiden van gespecialiseerde teams, zodat huizen, auto's en buurten kunnen verduurzamen'.

Op dit moment heeft Liander ongeveer 35.000 transformatorhuisjes. De verwachting is dat dit aantal in 2040 is verdubbeld.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten