Afgelopen juni nam het Europees Parlement al een resolutie aan waarmee het de Europese Commissie en lidstaten vroeg om een importverbod in te voeren op producten uit China die gemaakt zijn met dwangarbeid.
Minder ver
De ontwerpregels van de Europese Commissie zouden volgens Reuters minder ver gaan dan wat het Europees Parlement had gevraagd, deels vanwege juridische beperkingen. De ontwerpregels moeten bovendien nog door de verschillende EU-organen en de lidstaten goedgekeurd worden.
‘Een dergelijk verbod zou moeten gelden voor producten waarvoor dwangarbeid is gebruikt in elk stadium van hun productie, oogst en extractie, inclusief bewerking of verwerking met betrekking tot de producten’, aldus het document dat Reuters heeft ingezien. ‘Het verbod moet gelden voor alle producten – ongeacht de soort – met inbegrip van hun componenten, en moet van toepassing zijn op producten, ongeacht de sector, de oorsprong, of ze nu binnenlands of geïmporteerd zijn, of op de markt van de Europese Unie worden gebracht of op de markt worden aangeboden of worden uitgevoerd.’
Importeurs
De regels zijn volgens Reuters gericht op importeurs, fabrikanten, producenten en productleveranciers, omdat de risico’s van dwangarbeid daar het meest voorkomen en de impact waarschijnlijk het grootst is.
Het is daarbij aan de nationale autoriteiten om te bewijzen dat er sprake was van dwangarbeid bij het maken en verwerken van de producten, terwijl vooronderzoeken binnen 30 werkdagen zouden moeten zijn afgerond. De onderzoeken kunnen douane-instanties de mogelijkheid geven om de circulatie van de producten te blokkeren of ze van de markt te halen.
Database
Verder zal er volgens Reuters een database worden opgezet waarin het risico op dwangarbeid in specifieke geografische gebieden of specifieke producten gemaakt met dwangarbeid voor het publiek inzichtelijk wordt gemaakt.
Europa lijkt het Amerikaanse voorbeeld te gaan volgen. President Biden ondertekende afgelopen december de Uyghur Forced Labor Prevention Act (UFLPA) in een poging de Amerikaanse markt te beschermen tegen producten die in Xinjiang mogelijk door Oeigoeren zijn vervaardigd middels dwangarbeid. De Amerikaanse Douane heeft als onderdeel van de wetgeving sinds afgelopen juni al beslag gelegd op 3 gigawattpiek zonnepanelen.
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.