Solar Magazine - Europees Parlement wil importverbod op Chinese producten gemaakt met dwangarbeid
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Europees Parlement wil importverbod op Chinese producten gemaakt met dwangarbeid
© Walencienne | Dreamstime.com

Europees Parlement wil importverbod op Chinese producten gemaakt met dwangarbeid

Het Europees Parlement heeft een resolutie aangenomen waarmee het de Europese Commissie en de Europese lidstaten vraagt om een importverbod in te voeren op producten uit China die gemaakt zijn met dwangarbeid.

Het Europees Parlement wil dat China een einde maakt aan de onderdrukking van Oeigoeren in de regio Xinjiang. Om dat te bewerkstelligen, roept het Europees Parlement de Europese Commissie en de lidstaten op om alle nodige stappen te ondernemen en een ​​einde te maken aan wreedheden zoals dwangarbeid.

Importverbod
Het Europees Parlement dringt middels de aangenomen resolutie aan op een lange reeks maatregelen. De resolutie van het Europees Parlement geeft enkel het standpunt van het parlement weer en heeft weliswaar politieke betekenis, maar met een resolutie wordt anderzijds niets besloten.

De tekst in de resolutie over het importverbod luidt als volgt: ‘Het Europees Parlement verzoekt de Europese Commissie een voorstel te presenteren voor een verbod op de invoer van alle producten die met dwangarbeid worden gemaakt, alsook van producten die worden gemaakt door alle Chinese bedrijven waarvan bekend is dat ze dwangarbeiders gebruiken; herhaalt voorstander te zijn van een ambitieuze richtlijn inzake zorgvuldigheid (red. due diligence) in verband met “duurzaam ondernemen”.’

Richtlijn
Afgelopen februari nam de Europese Commissie al een voorstel aan voor een richtlijn waarmee het mogelijk wordt om in Europa producten te verbieden die gemaakt zijn met dwangarbeid of milieuschade veroorzaken. De ‘Directive on corporate sustainability due diligence’ bevat regels voor passende zorgvuldigheid.

Bedrijven moeten in de Europese Unie (EU) hierdoor in de toekomst negatieve gevolgen van hun activiteiten voor de mensenrechten – zoals kinderarbeid en uitbuiting van werknemers – en voor het milieu – zoals vervuiling en biodiversiteitsverlies – vaststellen en waar nodig voorkomen, beëindigen of reduceren. De richtlijn is ook belangrijk voor de zonne-energiesector, vanwege de vermeende dwangarbeid bij de productie van zonnepanelen in China.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2023

Installateurs zonnepanelen bang voor teruglopende verkopen: ‘Acties energiebedrijven olie op het vuur’ Verkiezingen: ‘Niet overdramatiseren als afbouw salderingsregeling zonnepanelen pas in 2026 begint’...
Vacatures
Sunconnect B.V. zoekt:

Duurzaamheidsadviseur

Fulltime (40 uur) - Oudkarspel
Solarwatt zoekt:

International Marketing & Communication Manager

Fulltime (40 uur) - Tiel, 4004 JP, 25
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!