Solar Magazine - Nieuw record: zonnepanelen leverden in augustus 25 procent van Nederlandse stroom
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Nieuw record: zonnepanelen leverden in augustus 25 procent van Nederlandse stroom

Nieuw record: zonnepanelen leverden in augustus 25 procent van Nederlandse stroom

Het aandeel zonne-energie steeg in de Nederlandse stroommix in augustus naar een nieuwe recordhoogte. Ruim een kwart van de stroom – 25,5 procent – werd afgelopen maand opgewekt door zonnepanelen.

Doordat de bijdrage van windenergie achterbleef, steeg de productie van hernieuwbare energie minder dan in voorgaande maanden. De productie van duurzame energie lag in augustus wel 11 procent hoger in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar. Dit alles blijkt uit de maandcijfers van Energieopwek.nl.

Meerdere redenen
Er zijn meerdere redenen waarom Nederland in augustus een recordhoeveelheid zonne-energie produceerde. Ten eerste liggen er fors meer zonnepanelen. Ten tweede was augustus een zeer zonnige maand. Het KNMI registreerde 289 zonuren tegen 205 normaal. Daarmee was deze maand de op een na zonnigste sinds het begin van de waarnemingen. Als derde speelt mee dat de stroomvraag lager was vanwege de vakantie en zuinig gebruik omdat stroom duur is.

Al met al groeide het aandeel duurzame stroom naar 48 procent, tegen 42 procent in augustus vorig jaar. Het Klimaatakkoord streeft in 2030 naar 70 procent duurzaam opgewekte stroom. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) denkt zoals bekend dat 75 procent haalbaar is.

Onderstaande tabel toont het aandeel in de stroomproductie voor de maand augustus.

Elektriciteit

Augustus 2022

Conventioneel

51,9 procent

Zon-pv

25,5 procent

Biomassa

12,3 procent

Wind-op-land

5,6 procent

Wind-op-zee

4,6 procent

Waterkracht

0,1 procent

Elektrificatie
Het finale energiegebruik in Nederland bestaat uit 3 onderdelen; voor 55 procent uit warmte voor gebouwen en industrie, voor 25 procent uit transport in de vorm van weg- en vliegverkeer en tot slot voor 20 procent uit het stroomverbruik. Door elektrificatie van de industrie, vervoer, koken en verwarmen zal het aandeel elektriciteit groeien.

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) berekent dat dit in 2030 ongeveer uitkomt op 24 procent van het finale gebruik. Daarvan is dan 75 procent hernieuwbaar. In die berekening zit nog niet de aangekondigde extra 10 gigawatt aan windmolens op zee.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2023

Installateurs zonnepanelen bang voor teruglopende verkopen: ‘Acties energiebedrijven olie op het vuur’ Verkiezingen: ‘Niet overdramatiseren als afbouw salderingsregeling zonnepanelen pas in 2026 begint’...
Vacatures
kWh People zoekt:

Projectleider Solar

Fulltime (40 uur) - Geldrop
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!