Solar Magazine - VN: ernstige schending mensenrechten China in Xinjiang
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
VN: ernstige schending mensenrechten China in Xinjiang
© Monticelllo | Dreamstime.com

VN: ernstige schending mensenrechten China in Xinjiang

China schendt de mensenrechten in de provincie Xinjiang. Dat is de belangrijkste conclusie van een langverwacht rapport van de Verenigde Naties (VN). Het is gemaakt door mensenrechtencommissaris Michelle Bachelet.

Bachelet concludeert naar aanleiding van haar bezoek afgelopen mei aan China dat door het land ‘ernstige mensenrechtenschendingen’ tegen de Oeigoeren en ‘andere overwegend islamitische gemeenschappen’ zijn gepleegd. Eerder deze maand trok VN-expert Tomoya Obokata een soortgelijke conclusie.

Regeringsbeleid
In het rapport is te lezen dat ‘beschuldigingen van patronen van marteling of mishandeling, waaronder gedwongen medische behandeling en ongunstige detentieomstandigheden, geloofwaardig zijn; evenals beschuldigingen van individuele incidenten van seksueel en gendergerelateerd geweld’.

Het Bureau van de Hoge Commissaris van de Verenigde Naties voor de Mensenrechten (OHCHR) stelt dat het Chinese regeringsbeleid van de afgelopen jaren in Xinjiang ‘heeft geleid tot in elkaar grijpende patronen van ernstige en onnodige beperkingen van een breed scala aan mensenrechten’.

Vrijlaten
OHCHR stelt dat de Chinese regering de plicht heeft om ervoor te zorgen dat alle wetten en beleidsmaatregelen in overeenstemming worden gebracht met de internationale mensenrechtenwetgeving. Bovendien moet het land volgens het VN-bureau alle beschuldigingen van mensenrechtenschendingen onmiddellijk onderzoeken, daders aanklagen en slachtoffers schadeloos stellen.

Een van de aanbevelingen die het VN-rechtenbureau in het rapport doet, is dat de regering snel stappen moet ondernemen om alle individuen vrij te laten die willekeurig zijn opgesloten in Xinjiang, hetzij in heropvoedingskampen, hetzij in andere detentiecentra. China zou daarbij families moeten informeren over de verblijfplaats van hun familieleden die worden vastgehouden.

China ontkent
In een lang en gedetailleerd antwoord dat samen met het rapport is gepubliceerd, stelt de Chinese regering dat de autoriteiten in de Xinjiang-regio werken volgens het principe dat iedereen gelijk is voor de wet. China stelt verder dat de beschuldigingen van de VN ongegrond zijn.

‘De wettige rechten en belangen van arbeiders van alle etnische groepen in Xinjiang worden beschermd en er bestaat niet zoiets als “dwangarbeid”’, aldus de verklaring van China, eraan toevoegend dat er geen ‘massale schending van rechten’ is geweest.

Deel dit bericht

Producten uit de Solar Magazine Productzoeker

Nu in Solar Magazine

Maart 2023

Certificeringsregeling in de maak bij InstallQ: ‘Licence to operate voor zakelijke pv-projecten’ iMVO-convenant hernieuwbare energie klaar: ‘Zonne-energiesector mag ogen niet sluiten, niks doen geen optie’ NIYATA...
Vacatures
kWh People zoekt:

Senior Projectontwikkelaar Zonnestroom

Fulltime (40 uur) - Omgeving Nijmegen
Triple Solar zoekt:

CFO

Fulltime (40 uur) - Amsterdam, 1033 SH, TT Vasumweg 170
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!