Bachelet concludeert naar aanleiding van haar bezoek afgelopen mei aan China dat door het land ‘ernstige mensenrechtenschendingen’ tegen de Oeigoeren en ‘andere overwegend islamitische gemeenschappen’ zijn gepleegd. Eerder deze maand trok VN-expert Tomoya Obokata een soortgelijke conclusie.
Regeringsbeleid
In het rapport is te lezen dat ‘beschuldigingen van patronen van marteling of mishandeling, waaronder gedwongen medische behandeling en ongunstige detentieomstandigheden, geloofwaardig zijn; evenals beschuldigingen van individuele incidenten van seksueel en gendergerelateerd geweld’.
Het Bureau van de Hoge Commissaris van de Verenigde Naties voor de Mensenrechten (OHCHR) stelt dat het Chinese regeringsbeleid van de afgelopen jaren in Xinjiang ‘heeft geleid tot in elkaar grijpende patronen van ernstige en onnodige beperkingen van een breed scala aan mensenrechten’.
Vrijlaten
OHCHR stelt dat de Chinese regering de plicht heeft om ervoor te zorgen dat alle wetten en beleidsmaatregelen in overeenstemming worden gebracht met de internationale mensenrechtenwetgeving. Bovendien moet het land volgens het VN-bureau alle beschuldigingen van mensenrechtenschendingen onmiddellijk onderzoeken, daders aanklagen en slachtoffers schadeloos stellen.
Een van de aanbevelingen die het VN-rechtenbureau in het rapport doet, is dat de regering snel stappen moet ondernemen om alle individuen vrij te laten die willekeurig zijn opgesloten in Xinjiang, hetzij in heropvoedingskampen, hetzij in andere detentiecentra. China zou daarbij families moeten informeren over de verblijfplaats van hun familieleden die worden vastgehouden.
China ontkent
In een lang en gedetailleerd antwoord dat samen met het rapport is gepubliceerd, stelt de Chinese regering dat de autoriteiten in de Xinjiang-regio werken volgens het principe dat iedereen gelijk is voor de wet. China stelt verder dat de beschuldigingen van de VN ongegrond zijn.
‘De wettige rechten en belangen van arbeiders van alle etnische groepen in Xinjiang worden beschermd en er bestaat niet zoiets als “dwangarbeid”’, aldus de verklaring van China, eraan toevoegend dat er geen ‘massale schending van rechten’ is geweest.
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.