logo
wvhj2023
© Hai Huy Ton That | Dreamstime.com
© Hai Huy Ton That | Dreamstime.com
19 augustus 2022

VN-expert wijst op dwangarbeid in Chinese regio Xinjiang

Tomoya Obokata, expert van de Mensenrechtraad van de Verenigde Naties (VN), concludeert in een nieuw rapport dat er in de Chinese regio Xinjiang dwangarbeid van minderheidsgroepen heeft plaatsgevonden.

Obokata is hoogleraar internationaal recht en mensenrechten aan de Keele University en is gespecialiseerd in transnationale georganiseerde misdaad, mensenhandel en moderne slavernij. In maart 2020 werd hij door de VN benoemd tot speciaal rapporteur voor hedendaagse vormen van slavernij. De VN-rapporteur stelt dat zijn bevindingen in het rapport zijn ‘gebaseerd op een onafhankelijke beoordeling van beschikbare informatie’.

2 systemen
De speciale rapporteur beschouwt het als redelijk om te concluderen dat dwangarbeid onder Oeigoeren, Kazachen en andere etnische minderheden in diverse sectoren zoals landbouw en industrie plaatsvindt in Xinjiang. China verwerpt alle beschuldigingen van misbruik van Oeigoeren en andere moslimminderheidsgroepen.

In Xinjiang bestaan volgens het rapport – dat openbaar beschikbaar is bij de VN – 2 verschillende ‘door de staat opgelegde’ systemen: een systeem van onderwijs- en opleidingscentra voor beroepsvaardigheden, waar minderheden worden ‘vastgehouden en onderworpen’ aan stages, en armoedebestrijding door middel van een systeem voor arbeidsoverdracht waarbij plattelandsarbeiders betrokken zijn.

Onvrijwillige aard
Hoewel deze programma's werkgelegenheidskansen voor minderheden kunnen creëren en hun inkomen kunnen verhogen, zoals de regering beweert, is de speciale rapporteur van mening dat in veel gevallen indicatoren van dwangarbeid aanwezig zijn die wijzen op de onvrijwillige aard van het werk dat door de getroffen gemeenschappen wordt verricht’, is te lezen in het 20 pagina’s tellende rapport dat ook aandacht besteedt aan hedendaagse slavernijgerelateerde kwesties en zorgen in andere landen.

Het rapport van Obokata staat los van een langverwacht rapport over de mensenrechten in Xinjiang dat wordt voorbereid door VN-mensenrechtencommissaris Michelle Bachelet, die beloofd heeft het rapport te publiceren voordat ze eind deze maand haar ambt verlaat.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten