Solar Magazine - VN-expert wijst op dwangarbeid in Chinese regio Xinjiang
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
VN-expert wijst op dwangarbeid in Chinese regio Xinjiang
© Hai Huy Ton That | Dreamstime.com

VN-expert wijst op dwangarbeid in Chinese regio Xinjiang

Tomoya Obokata, expert van de Mensenrechtraad van de Verenigde Naties (VN), concludeert in een nieuw rapport dat er in de Chinese regio Xinjiang dwangarbeid van minderheidsgroepen heeft plaatsgevonden.

Obokata is hoogleraar internationaal recht en mensenrechten aan de Keele University en is gespecialiseerd in transnationale georganiseerde misdaad, mensenhandel en moderne slavernij. In maart 2020 werd hij door de VN benoemd tot speciaal rapporteur voor hedendaagse vormen van slavernij. De VN-rapporteur stelt dat zijn bevindingen in het rapport zijn ‘gebaseerd op een onafhankelijke beoordeling van beschikbare informatie’.

2 systemen
De speciale rapporteur beschouwt het als redelijk om te concluderen dat dwangarbeid onder Oeigoeren, Kazachen en andere etnische minderheden in diverse sectoren zoals landbouw en industrie plaatsvindt in Xinjiang. China verwerpt alle beschuldigingen van misbruik van Oeigoeren en andere moslimminderheidsgroepen.

In Xinjiang bestaan volgens het rapport – dat openbaar beschikbaar is bij de VN – 2 verschillende ‘door de staat opgelegde’ systemen: een systeem van onderwijs- en opleidingscentra voor beroepsvaardigheden, waar minderheden worden ‘vastgehouden en onderworpen’ aan stages, en armoedebestrijding door middel van een systeem voor arbeidsoverdracht waarbij plattelandsarbeiders betrokken zijn.

Onvrijwillige aard
Hoewel deze programma's werkgelegenheidskansen voor minderheden kunnen creëren en hun inkomen kunnen verhogen, zoals de regering beweert, is de speciale rapporteur van mening dat in veel gevallen indicatoren van dwangarbeid aanwezig zijn die wijzen op de onvrijwillige aard van het werk dat door de getroffen gemeenschappen wordt verricht’, is te lezen in het 20 pagina’s tellende rapport dat ook aandacht besteedt aan hedendaagse slavernijgerelateerde kwesties en zorgen in andere landen.

Het rapport van Obokata staat los van een langverwacht rapport over de mensenrechten in Xinjiang dat wordt voorbereid door VN-mensenrechtencommissaris Michelle Bachelet, die beloofd heeft het rapport te publiceren voordat ze eind deze maand haar ambt verlaat.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Maart 2023

Certificeringsregeling in de maak bij InstallQ: ‘Licence to operate voor zakelijke pv-projecten’ iMVO-convenant hernieuwbare energie klaar: ‘Zonne-energiesector mag ogen niet sluiten, niks doen geen optie’ NIYATA...
Vacatures
Triple Solar zoekt:

Service Monteur

Fulltime (40 uur) - Amsterdam, 1033 MT, Programmeurstraat 6-B
SegenSolar GmbH zoekt:

JUNIOR LEAD MANAGER met focus BENELUX

Fulltime (40 uur) - Dieselstr. 2 50859 Keulen, Duitsland
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!