De regering van premier Alexander De Croo besloot afgelopen februari de btw te verlagen en zet die maatregel nu door.
Sociaal tarief
Ook wordt het sociaal tarief voor elektriciteit en aardgas verlengd tot en met 31 maart 2023. Dat is een maatregel om personen of gezinnen te helpen om hun elektriciteits- en/of aardgasrekening te betalen. Het sociaal tarief is een gunstig tarief voor elektriciteit en/of aardgas dat identiek is in heel België, ongeacht de energieleverancier of de netbeheerder.
De Belgische regering benadrukt dat de huidige groothandelsprijzen voor gas en elektriciteit zo disproportioneel hoog zijn dat een marktinterventie zich opdringt. De regering pleitte eerder deze week al voor een Europees prijsplafond. Er is volgens de regering geen enkele reden waarom de gasprijzen in Europa een veelvoud van de prijzen in Azië en Amerika zouden moeten bedragen, terwijl het slechts voor een paar euro per megawattuur naar Europa wordt getransporteerd. ‘Net als de hoge gasprijs weerspiegelt de groothandelsprijs voor elektriciteit niet langer de productiekosten van een kilowattuur elektriciteit’, aldus de regering in een verklaring. ‘Een groot deel daarvan wordt opgewekt door (hernieuwbare en nucleaire) productie-eenheden die niet met stijgende brandstofkosten worden geconfronteerd. In Europa gaapt er een diepe kloof tussen de kosten en de prijzen. De markt functioneert niet meer. We moeten dus ingrijpen.’
19 graden
De regering vraagt burgers en bedrijven om ook zelf actie te ondernemen. Om dit proces op gang te brengen, heeft de federale regering besloten om de temperatuur in al haar gebouwen te verlagen tot 19 graden Celsius. Het gebruik van airconditioning wordt gereguleerd tot een maximum van 27 graden Celsius. De verlichting in de federale gebouwen en monumenten zal verder tussen 19 uur ’s avonds en 6 uur ’s ochtends worden uitgeschakeld.
Uitstel hypotheek
De federale regering onderhandelt ondertussen met de financiële sector om de zwaarst getroffen huishoudens een duwtje in de rug te geven, onder meer via uitstel van hypotheekaflossingen. De banken zullen verder middelen ontwikkelen om de toegang tot energiebesparende maatregelen te verruimen.
Overwinsten energiebedrijven
Er worden ook gesprekken gevoerd met de energieleveranciers om ervoor te zorgen dat consumenten die een afbetalingsplan vragen, dit op eenvoudig verzoek kunnen verkrijgen. De regering zal bovendien de nodige maatregelen nemen om de overwinsten die bepaalde energiebedrijven momenteel boeken ‘af te romen’.
Een werkgroep van deskundigen van de energieregulator CREG, de Federale Overheidsdienst Economie en de Federale Overheidsdienst Financiën moet nagaan waar die overwinsten zich bevinden, of ze in België kunnen worden aangepakt en welke fiscale en juridische instrumenten daarvoor kunnen worden ingezet, zonder het gelijke speelveld in de energiesector in het gedrang te brengen.
In de kernenergiesector worden overwinsten al aangepakt voor de 4 nieuwste centrales, te weten via de vennootschapsbelasting maar ook via een extra heffing als onderdeel van de verdelingsaanslag. Deze heffing wordt dit jaar van 750 naar 838 miljoen euro opgetrokken, een bedrag dat volledig over de consumenten zal worden herverdeeld.
Zonnepanelen
Tot slot had de Belgische regering eerder ook al de btw voor investeringen in zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen verlaagd van 21 naar 6 procent voor woningen die minder dan 10 jaar oud zijn. Die maatregel geldt tot eind 2023.