logo
wvhj2023
© Belgian Solar
© Belgian Solar
15 maart 2022

Vicepremier België wil btw op zonnepanelen naar 0 procent, btw op stroom en gas naar 6 procent

De regering van België heeft besloten om niet alleen de btw op stroom maar ook op gas naar 6 procent te verlagen. Vicepremier Petra De Sutter wil bovendien de btw op zonnepanelen naar het minimum verlagen.

De verlaging van de btw op energie en de accijnzen op brandstoffen zijn de eerste zichtbare maatregelen die België neemt als antwoord op de hoge energieprijzen die weer het gevolg zijn van de oorlog die Rusland in Oekraïne is gestart.

0 procent
‘Als de btw op gas naar beneden kan en gaat, dan kan hetzelfde voor warmtepompen, zonneboilers en de installatie van zonnepanelen’, aldus De Sutter die vicepremier is namens de politieke partij Groen. ‘Dé oplossing om onze energieafhankelijkheid én de prijs zo laag mogelijk te krijgen, is zeer duidelijk: snel naar 100 procent hernieuwbare energie. Daarom willen we dat de federale regering de energietransitie versnelt. En de overstap naar hernieuwbaar morgen goedkoper maakt voor mensen. Mensen wéten dat dat de beste oplossing is, er is niet voor niets veel vraag naar zonnepanelen. Die moet je dan wel kunnen betalen. Daarom deze oproep om de btw te verlagen. Op termijn willen we zonnepanelen met 0 procent btw voor elke woning.’

Btw op stroom en gas naar 6 procent
De regering van België bereikte maandagavond een akkoord over de tijdelijke verlaging van de btw op energie naar 6 procent tot en met 30 september 2022. Ook wordt de accijns op benzine en diesel verlaagd met 17,5 eurocent per liter. Verder worden de prijzen van treinkaartjes bevroren. ‘Deze urgente maatregelen zijn een noodzakelijke pijnstiller tegen historisch hoge prijzen’, aldus de Belgische minister van Energie Tinne Van der Straeten. ‘Deel 2 is het aanpakken van de oorzaak: het versnellen van de energietransitie en het verminderen van de afhankelijkheid van dure, vervuilende brandstoffen uit buitenland.’

Dat België de btw op stroom gaat verlagen naar 6 procent werd eind januari al bekend, maar de maatregel geldt nu dus ook voor gas. Deze tijdelijke verlaging van het btw-tarief is bedoeld om de gevolgen van de prijsstijging van energie voor de gezinnen op korte termijn te verzachten. Het doel op langere termijn is een meer structurele oplossing uit te werken die zoveel mogelijk flexibiliteit en opties biedt om de elektriciteitsfactuur te kunnen variëren.

1,3 miljard euro
De federale regering kondigde in oktober 2021 en januari 2022 al 2 energiepakketten aan met een kostenplaatje van bijna 2 miljard euro om gezinnen te helpen het hoofd te bieden aan de stijgende energieprijzen.

Het eerste energiepakket van 760 miljoen euro uit oktober was specifiek gericht op de laagste inkomens en een structurele hervorming van de energiefactuur met invoering van accijns en wetgevende initiatieven om oneerlijke praktijken te verbieden. Het tweede pakket kostte 1,118 miljard euro en bevatte onder meer een verlenging van het sociaal tarief, een verwarmingspremie van 100 euro en de btw-verlaging op stroom. Het nu aangekondigde derde maatregelenpakket kost 1,3 miljard euro.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten