Solar Magazine - Kosten transport container zonnepanelen uit China dalen naar 8.000 dollar
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Kosten transport container zonnepanelen uit China dalen naar 8.000 dollar
© Mariusz Bugno | Dreamstime.com

Kosten transport container zonnepanelen uit China dalen naar 8.000 dollar

De daling van de kosten voor het transport van een container met zonnepanelen uit China blijft doorgaan. Deze week is de prijs gezakt naar 8.000 Amerikaanse dollar. De World Container Index staat nu op 6.000 dollar.

Op alle routes van Shanghai naar Europa en Amerika zijn de prijzen met enkele procenten gedaald. Op de route Shanghai-Rotterdam en Shanghai-Los Angeles waren met respectievelijk 5 en 6 procent de grootste dalingen zichtbaar.

Half jaar lang gedaald
De World Container Index die de prijs voor 8 belangrijke vaarroutes van en naar de Verenigde Staten, Europa en Azië laat zien, is met 4 procent gedaald.

De index is nu 26 weken op rij, en dus een half jaar lang, gedaald. De index bevindt zich op een niveau van 5.985,53 Amerikaanse dollar voor een container van 40 voet. Sinds januari dit jaar is de WCI al met ruim 4.000 Amerikaanse dollar gedaald en deze ligt nu 40 procent onder de piek van 10.377 Amerikaanse dollar die in september 2021 werd bereikt, maar staat tegelijkertijd nog wel altijd 64 procent hoger dan het 5-jaargemiddelde van 3.648 Amerikaanse dollar. De analisten van Drewry verwachten dat de prijzen de komende weken op het merendeel van de WCI-routes zullen blijven dalen.

Grootste koersdaling sinds maart
Onderstaande grafiek toont de prijsontwikkeling van het transport van een container van 40 voet van Shanghai naar Rotterdam.

Ondanks dat de prijzen de afgelopen maanden fors zijn gedaald, zijn de transportkosten nog altijd een factor 4 à 5 hoger dan voor het uitbreken van de coronacrisis. Aan het begin van 2020 schommelde de prijs voor het transport van een 40-voets-container van China naar Nederland namelijk nog tussen de 1.500 en 2.000 Amerikaanse dollar. Deze week betreft de koersdaling 420 Amerikaanse dollar. Dat is de grootste koersdaling sinds eind maart, toen de prijs in 1 week tijd met 1.029 Amerikaanse dollar daalde.

Per container van 40 voet vervoeren Chinese fabrikanten zo’n 800 tot 900 zonnepanelen. Van grootformaatzonnepanelen met hogere vermogens gaan er zelfs maar zo’n 600 tot 700 zonnepanelen in een container. Daarmee zijn de transportkosten voor een zonnepaneel sinds februari 2020 in sommige gevallen nog altijd met meer dan 10 Amerikaanse dollar per zonnepaneel gestegen.

Deel dit bericht

Producten uit de Solar Magazine Productzoeker

Nu in Solar Magazine

Maart 2023

Certificeringsregeling in de maak bij InstallQ: ‘Licence to operate voor zakelijke pv-projecten’ iMVO-convenant hernieuwbare energie klaar: ‘Zonne-energiesector mag ogen niet sluiten, niks doen geen optie’ NIYATA...
Vacatures
Solarclarity zoekt:

Accountmanager

Fulltime (40 uur) - 1382JK Weesp 145
kWh People zoekt:

Senior Projectontwikkelaar Zonnestroom

Fulltime (40 uur) - Omgeving Nijmegen
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!