logo
wvhj2023
© Vlaams Parlement
© Vlaams Parlement
18 juli 2022

Groen licht Vlaanderen voor aanpakken ‘oversubsidiëring’ grote zonnepaneelinstallaties

De Vlaamse regering geeft groen licht aan het ontwerpdecreet van minister Demir om tot 1,2 miljard euro minder groenestroomcertificaten uit te betalen aan grote investeerders in zonnepaneelinstallaties.

Volgens de minister van Energie worden circa 1.200 pv-installaties door beslissingen uit het verleden overgesubsidieerd en zouden ze al zeer goed terugverdiend zijn. Het decreet is de regelgevende uitwerking van de principiële beslissing die de regering al in februari nam om fors in te grijpen in het systeem voor de toekenning van groenestroomcertificaten voor grote pv-installaties van voor 2013.

Gezond boerenverstand
‘Met gezond boerenverstand vermijd je torenhoge subsidies’, stelt Demir. ‘De factuur van alleenstaanden, gezinnen en ondernemers mag geen jackpot zijn voor de oversubsidiëring van een handvol grote zonnepaneelinstallaties. Dit gaat om rechtvaardigheid. Kosten uit de factuur halen om ze via de belastingen opnieuw te innen, is mensen blaasjes maken. Daarom gaan wij de centen voor het eerst halen waar ze te vinden zijn: bij de overgesubsidieerde grote zonnepaneelinstallaties.’

Naar Raad van State
Demir werkte de voorbije maanden aan een juridisch robuust ontwerpdecreet. Dat gaat nu naar de adviesraden en de Raad van State.

Ingeschat wordt dat de juridische weg die de regering bewandelt in totaal ongeveer 1.200 installaties zal vatten, eigendom van een 200-tal investeerders. Demir: ‘Daarbij zitten geen kleine gezinsinstallaties. Daar maken we een punt van. Het Grondwettelijk Hof zei in het verleden al dat een onderscheid tussen beide maken op grond van de minimis-regel verantwoord is. Zo worden enkel installaties geviseerd met een overmatig rendement, die meer dan 200.000 euro staatssteun ontvangen op 3 jaren. De grote vissen.’

2032
Per installatie zal een berekening terzake gebeuren. Met het initiatief wil de regering tussen volgend jaar en 2032 dus tot 1,2 miljard euro oversubsidiëring vermijden. Dat bedrag wil Demir integraal en structureel inzetten om jaar na jaar de kosten uit de elektriciteitsfactuur te halen voor iedereen op laag- en middenspanningsniveau: van alleenstaanden en gezinnen tot buurtwinkels en cafés, en kleine en middelgrote ondernemingen (kmo’s) tot scholen en woonzorgcentra.

Voor de invoering van de maatregel wordt het Energiedecreet gewijzigd. Het aangepaste decreet voorziet dat de reguliere steunperiode voor de betreffende installaties, die momenteel 20 jaar is, op 31 december 2023 wordt stopgezet. De exploitant kan wel een verlenging van de steun aanvragen indien dit noodzakelijk zou zijn om de rendabiliteit van zijn installatie te verzekeren. Er wordt ook voorzien in een uiterste termijn voor het indienen van verlengingsaanvragen en een retributie voor de behandeling van verlengingsdossiers. 

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten