Solar Magazine - Raad van State verplicht Schagen vergunning experimenteel zonnepark beter te motiveren
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Raad van State verplicht Schagen vergunning experimenteel zonnepark beter te motiveren
© Siraanamwong | Dreamstime.com

Raad van State verplicht Schagen vergunning experimenteel zonnepark beter te motiveren

De Raad van State heeft de gemeente Schagen opgedragen om binnen 16 weken de omgevingsvergunning van een experimenteel zonnepark van Agri Novum Zypani en TNO beter te motiveren.

De gemeente kende begin 2020 een omgevingsvergunning toe aan Agri Novum Zypani voor het realiseren van een onderzoeksproject aan de Westerduinweg in Sint Maartensvlotbrug. Het project waarvoor de omgevingsvergunning werd verleend, voorziet in het realiseren van een R&D-zonneakker waarbij ook TNO betrokken is.

Nieuw besluit
De rechtbank Noord-Holland oordeelde vorig jaar zomer dat het college van burgemeester en wethouders een nieuw besluit moest nemen over de vergunningsaanvraag. Dit nadat de Vereniging Het Zijper Landschap een rechtszaak had aangespannen en had gewonnen, omdat de gemeente was afgeweken van het Beleid zonneparken.

De rechter oordeelde namelijk dat de gemeente niet deugdelijk had gemotiveerd dat de plannen voor het zonnepark door toepassing van het gemeentelijk beleid onevenredig worden belemmerd. Volgens de rechter is onvoldoende aannemelijk gemaakt dat het onderzoeksproject niet op een locatie kan worden uitgevoerd die in het Beleid zonneparken (wel) is aangewezen als een locatie waar een zonnepark is toegestaan.

16 weken
Tegen die gerechtelijke uitspraak werd door Agri Novum Zypani en de gemeente hoger beroep aangetekend. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft nu een tussenuitspraak gedaan en geoordeeld dat de gemeente het verlenen van de omgevingsvergunning beter moet motiveren. Dat het terrein van TNO in de directe nabijheid van de huidige projectlocatie is gelegen en het uitvoeren van het onderzoek en het delen van de resultaten daarvan daardoor praktisch gezien wellicht gemakkelijk(er) is, vormt zonder nadere toelichting ook volgens de Raad van State onvoldoende grond om van het Beleid zonneparken af te wijken.

De Raad van State heeft het college van burgemeester en wethouders van Schagen in de tussenuitspraak nu opgedragen om binnen 16 weken alsnog te motiveren dat het project door toepassing van het Beleid zonneparken onevenredig wordt belemmerd en dat wordt voldaan aan de voorwaarden van de hardheidsclausule van het Beleid zonneparken.

Deel dit bericht

Producten uit de Solar Magazine Productzoeker

Nu in Solar Magazine

September 2022

Verzekeraars massaal gestopt met vergoeden onzichtbare schade aan zonnepanelen Belangenorganisaties verdeeld over afbouw salderingsregeling zonnepanelen HERO: van toxisch pv-glas naar circulaire glas-polymeerfrontsheet voor zonnepanelen...
Vacatures
kWh People zoekt:

Project Manager Solar

Fulltime (40 uur) - Vreeland
Zonnefabriek zoekt:

Installateur Zonnepanelen

32-40 uur - Dordrecht
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!