logo
wvhj2023
© Shell
© Shell
11 augustus 2022

Stedin: opgesteld vermogen zonnepanelen 12 procent gegroeid tot 2.564 megawatt

Stedin heeft het vermogen aan zonnepanelen in de eerste helft van het kalenderjaar in zijn werkgebied zien groeien met circa 12 procent tot 2.564 megawatt. Dat meldt de netbeheerder in het halfjaarbericht.

Het vermogen aan zonnepanelen betreft het vermogen van grond- en dakgebonden pv-installaties en bij klein- en grootverbruikers*. Stedin meldt verder in het eerste halfjaar 324 miljoen euro te hebben geïnvesteerd in het uitbreiden, verzwaren en onderhouden van zijn gas- en elektriciteitsnetten. Dat is 20 miljoen euro meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Stedin verwacht in 2022 in totaal 719 miljoen euro in het gas- en elektriciteitsnet te investeren, en in de periode van 2023 tot en met 2030 nog eens minimaal 8 miljard euro.

Netverliezen verdrievoudigd
Door de sterke economische groei en de oorlog in Oekraïne stijgen de gas- en elektriciteitsprijzen sinds eind vorig jaar. Dit betekent voor Stedin dat ook de netverlieskosten, de kosten voor het verlies aan stroom door onder meer transport en energiediefstal, voor Stedin meer dan verdrievoudigd zijn ten opzichte van vorig jaar. De netverlieskosten bedroegen 89 miljoen euro in het eerste halfjaar, in 2021 was dit 25 miljoen euro.

Hierdoor viel het bedrijfsresultaat lager dan verwacht uit op 39 miljoen euro. Vanwege de oplopende energieprijzen is de verwachting dat de netverliezen nog verder oplopen in het tweede halfjaar. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) kondigde eerder deze zomer al aan bij het vaststellen van de nettarieven rekening te gaan houden met de hoge netverliezen.

Verzwaring elektriciteitsaansluitingen
De hoge energieprijzen zorgen niet alleen voor hogere kosten voor Stedin, maar ook voor meer werk. Klanten verduurzamen steeds meer. Zo steeg het aantal uitgevoerde verzwaringen van elektriciteitsaansluitingen door de netbeheerder in het eerste halfjaar met 70 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Dat geldt ook voor het aantal verwijderingen van gasaansluitingen voor de energietransitie. Dit steeg met 58 procent tot 4.578 verwijderde aansluitingen. Koen Bogers, chief executive officer van Stedin, hierover: ‘We zien al een paar jaar dat onze klanten bezig zijn met verduurzaming, maar in de afgelopen maanden steeg het aantal verzoeken bijzonder hard. Er zijn steeds meer initiatieven op het gebied van batterijen en we zien een versnelling van de elektrificering en verduurzaming van de industrie. Nieuwbouwwijken worden 100 procent elektrisch en economische groei zorgt voor nieuwe logistieke centra en bedrijven, dit alles leidt tot een toenemende vraag naar elektriciteit.’

* noot: de Nederlandse netbeheerders registreren het vermogen van zonnepanelen voor kleinverbruikers in megawattpiek, maar voor grootverbruikers wordt het gecontracteerde transportvermogen geregistreerd. Dat wordt uitgedrukt in megawatt en dus niet in megawattpiek.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten