Solar Magazine - Minister Demir: ‘Premieaanvragen zonneboilers dalen, maar sprong voorwaarts mogelijk’
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Minister Demir: ‘Premieaanvragen zonneboilers dalen, maar sprong voorwaarts mogelijk’
© Vlaams Parlement

Minister Demir: ‘Premieaanvragen zonneboilers dalen, maar sprong voorwaarts mogelijk’

Minister van Energie Zuhal Demir meldt dat de premieaanvragen voor zonneboilers in Vlaanderen en dalende lijn vertonen, maar vertelt tegelijkertijd dat een reeks maatregelen een sprong voorwaarts mogelijk maakt.

Robrecht Bothuyne van CD&V had in het Vlaams Parlement vragen gesteld over de stand van zaken rond de Vlaamse subsidieaanvragen voor zonneboilers in 2021.

664 aanvragen
Minister Demir heeft de parlementariër laten weten dat afgelopen jaar 664 premieaanvragen voor een zonneboiler in residentiële gebouwen werden ingediend. Er werden daarbij 48 premie-aanvragen voor een zonneboiler geweigerd. ‘De belangrijkste redenen voor weigering zijn het ontbreken van validatie door een gecertificeerde aannemer, te recente gebouwen en een te klein boilervat ten opzichte van de apertuuroppervlakte van de thermische panelen’, aldus Demir.

Aanpassingen
De premieaanvragen voor zonneboilers zitten volgens de minister in een dalende lijn. ‘In 2021 werden al een aantal aanpassingen doorgevoerd die de komende jaren effect zullen hebben. Premie-aanvragen kunnen worden ingediend tot 2 jaar na factuurdatum en bovendien komen ook recente woningen waarvoor de omgevingsvergunning meer dan 5 jaar voor de factuurdatum van de zonneboiler werd verleend én het gebouw voldoet aan de EPB-eisen in aanmerking. Samen met minister Diependaele heb ik de energielening uitgebreid naar de Mijn VerbouwLening, waarbij het te ontlenen bedrag voor alle werken die in aanmerking komen voor de Mijn VerbouwPremie sterk werd verhoogd. Omwille van de COVID-pandemie de afgelopen jaren en het feit dat de doorlooptijd van een renovatieproces en premieaanvraag enkele jaren in beslag kan nemen, is de impact van deze maatregelen momenteel nog niet zichtbaar, maar ik ben ervan overtuigd dat met deze ondersteunende maatregelen, in combinatie met de renovatieverplichting na eigendomsoverdracht, er op korte termijn een sprong voorwaarts mogelijk is.’

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2022

Verzekeraars massaal gestopt met vergoeden onzichtbare schade aan zonnepanelen Belangenorganisaties verdeeld over afbouw salderingsregeling zonnepanelen HERO: van toxisch pv-glas naar circulaire glas-polymeerfrontsheet voor zonnepanelen...
Vacatures
kWh People zoekt:

Business Developer EnerTwin

Fulltime (40 uur) - Eindhoven
Duramotion zoekt:

Telefonist(e) / receptionist(e)

Fulltime (40 uur) - Hoensbroek, 6433KG 37
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!