Solar Magazine - Markt recycling zonnepanelen in 2030 2,7 miljard Amerikaanse dollar waard
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Markt recycling zonnepanelen in 2030 2,7 miljard Amerikaanse dollar waard
© PV Cycle

Markt recycling zonnepanelen in 2030 2,7 miljard Amerikaanse dollar waard

De vraag naar materialen van gerecyclede zonnepanelen zal de komende jaren exploderen. Een nieuwe analyse Rystad Energy toont dat recyclebare zonnepaneelmaterialen in 2030 2,7 miljard Amerikaanse dollar waard zijn.

De waarde van de pv-recyclingmarkt is vandaag de dag slechts 170 miljoen Amerikaanse dollar. Na 2030 zal de waarde van recyclebare pv-materialen nog sneller groeien, te weten naar een niveau van 80 miljard Amerikaanse dollar in 2050.

Vaker problemen
Recycling van zonnepanelen staat volgens de analisten nog in de kinderschoenen, maar wordt gezien als een essentieel onderdeel van de energietransitie, waarbij de hoeveelheid zonnepanelenafval naar verwachting zal groeien tot 27 miljoen ton per jaar in 2040.

Waar het ‘storten’ van zonnepanelen vooralsnog een gemakkelijke en goedkope optie is – omdat de huidige verkoopprijzen voor gerecyclede pv-materialen de transport-, sorteer- en verwerkingskosten niet compenseren – zal daar snel verandering in komen. Producenten van nieuwe zonnepanelen zullen volgens Rystad Energy steeds vaker problemen kennen door de groeiende vraag naar mineralen. Recycling kan daarom voor verlichting zorgen.

China
‘Stijgende energiekosten, verbeterde recyclingtechnologie en overheidsvoorschriften kunnen de weg vrijmaken voor een markt waar meer kapotte zonnepanelen naar recycling worden gestuurd in plaats van naar de dichtstbijzijnde stortplaats’, stelt Rystad Energy-analist Kristin Stuge. ‘Het recyclen van zonnepanelen kan exploitanten helpen kosten te besparen, problemen in de toeleveringsketen oplossen en de kans vergroten dat landen hun doelstellingen voor zonne-energie halen.’

Rystad Energy schat in een van zijn scenario’s de piekimplementatie van zonnepanelen in 2035 op 1,4 terawattpiek. Tegen die tijd kan de pv-recyclingindustrie 8 procent van het polysilicium, 11 procent van het aluminium, 2 procent van het koper en 21 procent van het zilver leveren dat nodig is voor het recyclen van zonnepanelen die in 2020 zijn geïnstalleerd. China zal daarbij de grootste materialenstroom bieden, omdat daar de meeste zonnepanelen worden geïnstalleerd. Zo zal het land dit jaar naar verwachting 40 procent van de wereldwijde installaties voor zijn rekening nemen met een geschatte recyclingwaarde van 3,8 miljard Amerikaanse dollar.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Juni 2022

Gerrit Hiemstra: ‘Energiesector en meteorologen moeten meer samenwerken’ Groothandels: tekort aan omvormers voor zonnepanelen houdt nog heel 2022 aan Jikke Biermasz: ‘Het Europese importheffingendossier voor zonnepanelen...
Vacatures
Eigenenergie.net zoekt:

Werkvoorbereider

Fulltime (40 uur) - Geldrop, Spaarpot 20 5667 KX
Conduct Technical Solutions BV zoekt:

Magazijnmedewerker

Fulltime (40 uur) - Barendrecht, 2993 LP, 4
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!