Solar Magazine - Autoriteit Consument & Markt faciliteert waterstofpilots met tijdelijk kader
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Autoriteit Consument & Markt faciliteert waterstofpilots met tijdelijk kader
© Stedin

Autoriteit Consument & Markt faciliteert waterstofpilots met tijdelijk kader

De ACM wil netbeheerders en energieleveranciers via een tijdelijk kader ruimte geven om vooruitlopend op nieuwe wetgeving ervaring op te doen met het gebruik van waterstof voor de verwarming van huizen.

Daarom staat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) pilotprojecten met waterstof in de gebouwde omgeving toe als bedrijven de veiligheid van projecten goed borgen en zich houden aan de regels voor consumentenbescherming uit het ‘Tijdelijk kader waterstofpilots’. Het kader biedt ruimte voor de duur van 5 jaar, of het moment dat de nieuwe wetgeving gereed is.

Geen verschil
De ACM heeft het ministerie van Economische Zaken en Klimaat er vorig jaar op gewezen dat er geen wetgeving bestaat voor de levering van waterstof aan consumenten. Ook bestaat er geen wettelijke basis voor netbeheerders om deel te nemen aan experimenten met waterstof. Omdat het in het kader van de energietransitie belangrijk is om ervaring op te doen met het gebruik van waterstof, zorgt de ACM er nu voor dat netbeheerders en energieleveranciers niet hoeven te wachten op nieuwe wetgeving.

‘Uitgangspunt daarbij is dat er voor consumenten geen verschil is tussen verwarmen met waterstof of met aardgas’, duidt Manon Leijten, bestuurslid van de ACM. ‘Zo moet de leverancier ervoor zorgen dat er altijd voldoende waterstofgas geleverd wordt en moet duidelijk zijn wat de kosten zijn voor de consument. Bovendien moeten de tarieven redelijk zijn.’

Niet succesvol
De ACM heeft in het kader ook beschreven wat er moet gebeuren als een project niet succesvol is. Zo moet de netbeheerder de situatie van vóór de pilot kosteloos herstellen als de levering van waterstof niet langer gegarandeerd kan worden.

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat is drukdoende met het opstellen van een beleidskader voor de veiligheid van waterstofpilots en heeft de ACM gemeld dat dit vóór de beoogde start van de eerste pilots gereed zal zijn. Ook zal het ministerie een toezichthouder op de veiligheid bij waterstofpilots aanwijzen.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Juni 2022

Gerrit Hiemstra: ‘Energiesector en meteorologen moeten meer samenwerken’ Groothandels: tekort aan omvormers voor zonnepanelen houdt nog heel 2022 aan Jikke Biermasz: ‘Het Europese importheffingendossier voor zonnepanelen...
Vacatures
Zon Advies Nederland zoekt:

Vacature planner Zonnepanelen

Fulltime (40 uur) - Elst, 6662 NE, 25
Conduct Technical Solutions BV zoekt:

Secretaresse afdeling sales

Fulltime (40 uur) - Barendrecht, 2993 LP, 4
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!