Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
ACM: leg bescherming consumenten bij experimenten met waterstof wettelijk vast
© Maarten Zeehandelaar | Dreamstime.com

ACM: leg bescherming consumenten bij experimenten met waterstof wettelijk vast

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) zal geen sta-in-de-weg zijn bij experimenten met duurzame energie en waterstof mits de bescherming van consumenten in de wet wordt vastgelegd.

Een voorbeeld waar ACM problemen voorziet, is het gebruik van waterstof voor het verwarmen van huizen. De ACM stelt het belangrijk te vinden dat ervaring kan worden opgedaan met het gebruik van waterstof. Daarom maakt de organisatie dit soort experimenten graag mogelijk.

Duidelijke kaders
Tegelijkertijd vindt de ACM het belangrijk dat de belangen voor consumenten, waaronder veiligheid, goed bewaakt én wettelijk gewaarborgd worden. Omdat netbeheerders een belangrijke rol spelen bij experimenten met waterstof roept de ACM het ministerie van Economische Zaken en Klimaat op hun rol ook wettelijk te regelen.

ACM-bestuurslid Manon Leijten hierover: ‘Om de energietransitie mogelijk te maken, kunnen experimenten een belangrijke rol spelen. Daar wil de ACM ruimte voor geven. Dit moet wel gebeuren binnen duidelijke kaders, zodat consumentenbelangen en de veiligheid goed geborgd zijn. De ACM wil die kaders voor experimenten samen met andere betrokken partijen opstellen. Tegelijkertijd roepen wij het ministerie op om haast te maken met wetgeving, zodat de belangen van consumenten en de rol van netbeheerders bij experimenten wettelijk geregeld zijn.’

Geen toezicht
Het gebruik van waterstof in de gebouwde omgeving staat nu nog in de kinderschoenen. De ACM constateert dat de belangen van bewoners van wijken of gebouwen waar geëxperimenteerd wordt met het gebruik van waterstof als vervanging van aardgas niet wettelijk geregeld zijn. Dat betekent dat de ACM daarop nu geen toezicht kan houden en niet kan optreden als bijvoorbeeld de leveringszekerheid onvoldoende verzekerd is. Ook is er door de wetgever geen toezichthouder aangewezen als het gaat om de veiligheid bij het leveren van waterstof aan consumenten.

Daarom roept de ACM het ministerie op om de belangen van consumenten, waaronder veiligheid, bij waterstofexperimenten in wetgeving te verankeren en een toezichthouder voor de veiligheid aan te wijzen. De ACM wijst er daarbij op dat het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) en de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) al specifieke expertise hebben op het gebied van veilig gastransport in de gebouwde omgeving en hoge-druk-waterstoftransport.

Nu in Solar Magazine

Mei 2021

Zonnepanelen grote afwezige in Nationale Milieudatabase: fabrikanten van zonnepanelen moeten investeren in productgerichte milieudata om boot niet te missen Bonaire, Sint Eustatius en Saba: Veel zon, (nog te) weinig...
Vacatures
ProfiNRG zoekt:

Project Inkoper (M/V)

Fulltime (40 uur) - 3542DM
ProfiNRG zoekt:

Business Improvement Specialist (M/V)

Fulltime (40 uur) - 3542DM
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!