logo
wvhj2023
© SolarDuck
© SolarDuck
19 juli 2022

Proef RWE en SolarDuck met drijvend zonnepark bij windpark op Noordzee

RWE wil samen met SolarDuck drijvende zonnepanelen met geïntegreerde energieopslag installeren bij het windpark Hollandse Kust West op de Noordzee. RWE moet wel eerst de aanbesteding winnen.

RWE en SolarDuck hebben een samenwerkingsovereenkomst ondertekend om het gebruik van drijvende zonneparken op zee te ontwikkelen. Om de kennis over de drijvende pv-technologie van SolarDuck te versnellen, zal RWE investeren in een eerste offshorepilot in de Noordzee voor de Belgische kust.

53 kilometer van de kust
Die proef legt de basis voor een groter demonstratieproject in het Nederlandse offshorewindpark Hollandse Kust West (HKW). RWE heeft ingeschreven op de aanbesteding van dit project en nam SolarDuck mee in de bieding. Het windenergiegebied HKW ligt 28,6 zeemijl, oftewel 53 kilometer, van de Nederlandse westkust. Binnen het windenergiegebied liggen 2 kavels: HKW VI en VII.

Voor de vergunning voor de ontwikkeling van het windenergiegebied Hollandse Kust (West) schreef de Nederlandse overheid eerder al tenders uit. De winnaars worden naar verwachting na de zomer bekendgemaakt.

Merganser
Om de ontwikkeling van offshore-pv-technologie te versnellen, zal RWE in 2023 alvast investeren in de grootschalige pilot van SolarDuck met de naam ‘Merganser’. Dat project kent een vermogen van 0,5 megawattpiek.

‘Merganser’ zal naar verwachting worden geïnstalleerd voor de kust van Oostende in de Belgische Noordzee en zal SolarDuck’s eerste pilot op zee zijn na de eerdere succesvolle realisatie van een pilot in de werkhaven van Dekker in Gorinchem. De nieuwe proef moet de 2 bedrijven belangrijke ervaring opleveren in een van de meest uitdagende offshoreomgevingen ter wereld. De opgedane ervaring zal een snellere commercialisering van de technologie vanaf 2023 mogelijk maken. Als RWE namelijk een winnend bod voor de tender van de Nederlandse overheid blijkt te hebben, zal bij het Nederlandse windpark een offshore drijvende pv-installatie op pre-commerciële schaal met een omvang van 5 megawattpiek gerealiseerd worden.

Efficiënter gebruik
De integratie van drijvende zonnepanelen met een windpark op zee zorgt voor een efficiënter gebruik van de ruimte op zee voor energieopwekking en leidt tot een meer evenwichtige energieproductie dankzij de complementaire aard van wind- en zonne-energie.

SolarDuck’s driehoekige platform, dat eerder al certificering heeft ontvangen van Bureau Veritas, is ontworpen om enkele meters boven het water te zweven en de golven te volgen; vergelijkbaar met een tapijt. Op die manier blijven belangrijke elektrische componenten droog, schoon en stabiel. Dit garandeert een lange levensduur van de half-afzinkbare constructie, terwijl veilige bediening en onderhoud mogelijk zijn.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten