Solar Magazine - New Energy Coalition presenteert plan voor collectieve batterij en zonnepanelen in netcongestiegebied
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
New Energy Coalition presenteert plan voor collectieve batterij en zonnepanelen in netcongestiegebied
© New Energy Coalition

New Energy Coalition presenteert plan voor collectieve batterij en zonnepanelen in netcongestiegebied

New Energy Coalition heeft een techno-economische analyse uitgevoerd naar de inrichting van een slim, lokaal én betaalbaar energiesysteem op bedrijventerreinen die te maken hebben met een vol stroomnet.

Netcongestie zit het potentiële opwekken van hernieuwbare energie met zonnepanelen op bedrijfsdaken in de weg. In het door New Energy Coalition ontwikkelde, toekomstbestendige energiesysteem is een belangrijke rol weggelegd voor energieopslag, -uitwisseling en -sturing.

4-tal bedrijfstypen
Voor Spaansen Tuin- en Bestratingsmaterialen, Spaansen, Groot Techniek, Klaver Kaas en FrieslandCampina op Bedrijventerrein Winkelerzand zijn verschillende oplossingsrichtingen geanalyseerd om het elektrisch en thermisch (warmte)systeem te verduurzamen binnen de grenzen van het elektriciteitsnet. Daarnaast is er een vertaalslag gemaakt van de oplossingsrichtingen naar een 4-tal bedrijfstypen om de uitkomsten ook breder toepasbaar te maken voor bedrijven binnen en buiten Bedrijventerrein Winkelerzand.

Collectieve batterij
Als collectieve oplossing binnen het elektrisch systeem is er gekeken naar de inzet van een collectieve batterij in combinatie met de productie van zonne-energie. Het plaatsen van een collectieve batterij voor-de-meter behoort door de congestie en de huidige netcode van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) volgens New Energy Coalition op dit moment niet tot de mogelijkheden.

In reactie is er gekeken naar oplossingen achter-de-meter en de impact van het nieuwe codebesluit van de ACM op het speelveld. Conclusie: er zijn in de basis 2 haalbare constructies voor directe of indirecte collectieve oplossingen achter-de-meter die het in de praktijk mogelijk maken om gebruik te maken van flexibiliteitsservices. Ten eerste een ‘congestie service provider’ (csp) die het ook voor kleinere bedrijven mogelijk maakt om vanaf 1 december collectief flexibiliteit aan te bieden door individueel per meter de flexibele assets aan te sturen. De tweede oplossing is een constructie met ‘meerdere leveranciers op een aansluiting’ (mloea) wat het voor nabijgelegen bedrijven mogelijk maakt om via cable pooling achter-de-meter gebruik te maken van dezelfde aansluiting op het elektriciteitsnet en daarmee elektriciteit uit te wisselen.

Terugverdientijd
De quickscan van de mloea-situatie laat zien dat met de huidige investeringsvereiste de batterij een terugverdientijd kan hebben van 6 jaar, waarbij het eigen verbruik van zelfgeproduceerde elektriciteit stijgt van 40 naar 70 procent.

Als de businesscase van de batterij wordt losgekoppeld van de businesscase van de productie van zonne-energie stijgt de terugverdientijd naar 12 jaar. Enkel de koppeling van de bedrijven en zonnedaken – zonder batterij – zorgt al voor een toename van het eigen verbruik met 5 procent.

Deel dit bericht

Dit is een artikel van

Producten uit de Solar Magazine Productzoeker

Nu in Solar Magazine

Marktgids Zonne-energie 2023

De Marktgids Zonne-energie 2023 kent 13 rubrieken met onder meer de volgende redactionele artikelen: COVERSTORY  Zakelijke verkopen mogen niet opnieuw achterblijven, Vlaamse en Nederlandse zonne-energiesector verwachten...
Vacatures
SolarNRG zoekt:

Werkvoorbereider Particulier

Fulltime (40 uur) - Poeldijk
SolarNRG zoekt:

Junior Beheerder Onderhoudscontracten

Fulltime (40 uur) - Poeldijk
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!