Solar Magazine - Realisatiefonds ondersteunt in eerste halfjaar 26 zonne-energieprojecten
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Realisatiefonds ondersteunt in eerste halfjaar 26 zonne-energieprojecten
© ValleiEnergie

Realisatiefonds ondersteunt in eerste halfjaar 26 zonne-energieprojecten

Het Realisatiefonds heeft in de eerste 6 maanden van zijn bestaan 26 projecten met zonnepanelen van energiecoöperaties ondersteund. De projecten kennen een waarde van 3,4 miljoen euro.

De projecten zijn gezamenlijk goed voor een jaarlijkse stroomproductie van 4.100 megawattuur.

SCE of SDE+(+)
Energie Samen zette vorig jaar samen met Rabobank, Triodos en ASN en met fondsmanager SVn het Realisatiefonds voor energiecoöperaties op met de ambitie 1.000 collectieve projecten met zonnepanelen te financieren.

Alle lokale energiecoöperaties met een subsidie via de SCE- of SDE+(+)-regeling kunnen een aanvraag voor financiering doen. Ook leden van een Vereniging van Eigenaren (VvE) kunnen een energiecoöperatie oprichten om zo in aanmerking te komen voor zakelijke financiering vanuit het Realisatiefonds. Het fonds is ontworpen om leningen van vreemd vermogen tussen de 30.000 en 1 miljoen euro te verstrekken. Energie Samen begeleidt de aanvraag tussen de energiecoöperatie en fondsmanager Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn). 

Te lage rendabiliteit
Tot nu toe zijn 27 aanvragen door het Realisatiefonds in behandeling genomen. Hiervan is slechts 1 aanvraag niet ingediend bij SVn, vanwege te lage rendabiliteit van de financiële businesscase. Het gemiddeld leenbedrag van de 26 succesvolle aanvragen is 94.000 euro.  De grootste lening tot nu toe is 380.000 euro en de kleinste 31.000 euro.

100 procent van de aanvragen die door Energie Samen aan kredietbeoordelaar SVn zijn doorgezet, zijn geaccepteerd en hier is een offerte uitgebracht. De doorlooptijd van SVn –van beoordeling tot en met offreren – is na kinderziekten sterk verkort van 20 dagen naar gemiddeld 13 dagen per aanvraag. Het Realisatiefonds heeft op dit moment in totaal meer dan 2 miljoen euro uitgeleend of geoffreerd.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Juni 2022

Gerrit Hiemstra: ‘Energiesector en meteorologen moeten meer samenwerken’ Groothandels: tekort aan omvormers voor zonnepanelen houdt nog heel 2022 aan Jikke Biermasz: ‘Het Europese importheffingendossier voor zonnepanelen...
Vacatures
kWh People zoekt:

Teamlead Electrical Solar Engineering

Fulltime (40 uur) - Leeuwarden
Solvari B.V. zoekt:

Key Account Manager

32-40 uur - Zadelstede 9 3431 JZ Nieuwegein
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!