logo
wvhj2023
© Groendus
© Groendus
11 juli 2022

Noord-Holland: subsidie voor zonnepanelen boven parkeerterreinen bijna op

De provincie Noord-Holland meldt dat de subsidie voor zonnepanelen boven parkeerterreinen bijna op is. Er is nog 120.000 euro over van de 750.000 euro die beschikbaar was. Volgend jaar komt er nieuw budget.

In 2023 wordt opnieuw 750.000 euro uitgetrokken voor de regeling ‘Zonne-energieleverende parkeerterreinen’ waardoor er in totaal 1,5 miljoen euro beschikbaar is.

Park the Sun
De digitale tool Park the Sun maakt inzichtelijk welke parkeerterreinen in Noord-Holland geschikt zijn voor het opwekken van zonne-energie. Al deze inspanningen zijn onderdeel van de ambitie van de provincie om de uitrol van zonne-energie op daken te versnellen. De provincie investeert en stimuleert dit met verschillende subsidieregelingen. Meer dan de helft van het aanbod voor extra hernieuwbare elektriciteit in 2030 moet in Noord-Holland van zonne-energie komen die wordt opgewekt op daken, parkeerterreinen en geluidschermen.

Win-winsituatie
Edward Stigter, gedeputeerde Klimaat en Energie: ‘Zonne-energie biedt enorme potentie als het gaat om het opwekken van duurzame energie. Daarom willen we zoveel mogelijk daken benutten voor zonne-energie. Huishoudens, scholen en zorginstellingen besparen met zonne-energie direct op hun energierekening. En op parkeerplaatsen kunnen elektrische auto’s ter plaatse worden opgeladen met zonnestroom. Daarover hebben we ook afspraken gemaakt in de Regionale Energiestrategieën. Een win-winsituatie voor iedereen. De uitrol van zonnepanelen op schooldaken zet zich intussen onverminderd voort. Met de Stichting Schooldakrevolutie zijn we als provincie in gesprek voor een verdere uitrol van zonnepanelen op schooldaken, waarbij de Stichting Schooldakrevolutie gemeenten en schoolbesturen ontzorgt. Ook sportaccommodaties en culturele instellingen verduurzamen met zonnepanelen op het dak.’

Pilotproject
Voor zonne-energie op agrarische daken loopt er een pilotproject in Wieringermeer. Hier wordt bekeken of het delen van dezelfde elektriciteitskabel van een windmolen met zon-op-dak een oplossing is om meer zonnepanelen op agrarische bedrijfsdaken te plaatsen, omdat met deze combinatie er ruimte ontstaat op het elektriciteitsnet.

Om zonnepanelen op daken te blijven stimuleren, biedt de openbare onlinetool ‘Zonnedakje’ uitkomst. Aan de hand van jaarlijkse luchtfoto’s is te zien op welke daken nog zonnepanelen kunnen worden gelegd. Ook kunnen gemeenten via ‘Zonnedakje’ bekijken welke wijken de meest kansrijke zijn als het gaat om zonnepanelen.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten