Solar Magazine - Tweede Kamer vraagt kabinet via motie om aansluiting bij EU-initiatief productie zonnepanelen
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Tweede Kamer vraagt kabinet via motie om aansluiting bij EU-initiatief productie zonnepanelen
© Anjo de Haan

Tweede Kamer vraagt kabinet via motie om aansluiting bij EU-initiatief productie zonnepanelen

Pim van Strien (VVD) heeft in de Tweede Kamer met succes een motie ingediend waarmee het kabinet wordt opgeroepen om zich aan te sluiten bij PV-IPCEI; een EU-initiatief voor de Europese productie van zonnepanelen.

Minister Mickey Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat liet eerder naar aanleiding van Kamervragen van de VVD al weten dat de regering overweegt om zich aan te sluiten bij PV-IPCEI. Een Important Project of Common European Interest (IPCEI) is een project op het gebied van verduurzaming en digitalisering waarbij Europese lidstaten samenwerken vanwege de omvang en het ontwikkelrisico. Voor IPCEI’s gelden bijzondere regels ten aanzien van staatssteun. PV-IPCEI werd in feite vorig jaar zomer al geïnitieerd, telt inmiddels ruim 50 deelnemende fabrikanten en kennisinstellingen en heeft 6 concrete projecten in voorbereiding.      

Voortrekker
Van Strien diende de motie samen met Mustafa Amhaouch (CDA), Wybren van Haga (Fractie Van Haga), Chris Stoffer (SGP), Romke de Jong (D66) en Barbara Kathmann (PvdA). De tekst van de aangenomen motie luidt als volgt:

‘constaterende dat Nederland op het gebied van solartechnologie tot de absolute wereldklasse behoort; constaterende dat deze innovatieve technologie en daaruit voortvloeiende diensten en producten kunnen bijdragen aan de klimaat- en energietransitie, aan het creëren van strategische autonomie van Europa en aan het toekomstig verdienvermogen van Nederland; overwegende dat Nederlandse start-ups en scale-ups in met name het solarcluster in Zuidoost-Nederland baat hebben bij een snelle doorontwikkeling van deze technologie; constaterende dat er een Europees initiatief is in de vorm van een IPCEI-Solar dat verdere groei en uitwerking van deze vernieuwende solartechnologie kan stimuleren; constaterende dat er momenteel geïnventariseerd wordt welke lidstaten interesse hebben in deelname aan deze IPCEI; constaterende dat Nederland nog geen interesse heeft kenbaar gemaakt, terwijl vroeg participeren in en invullen van een IPCEI de potentie en voordelen ervan voor onze industrie sterk ten goede kan komen; verzoekt de regering te onderzoeken op welke wijze Nederland mee kan doen en voortrekker kan worden van de nog in ontwikkeling zijnde IPCEI-Solar, en gaat over tot de orde van de dag.’

115 stemmen voor
De VVD(34), D66 (24), CDA (14), SP (9), GroenLinks (8), PvdA (8), ChristenUnie (5), DENK (3), SGP (3), Groep Van Haga (3), Volt (2), BoerBurgerBeweging (1), Fractie Den Haan (1), Fractie Gündogan (1) en Fractie Omtzigt (1) stemden voor de motie.

De fractie van PVV (17), Partij voor de Dieren (6), Forum voor Democratie (5) en JA21 (3) stemden tegen de motie. BIJ1 was tijdens de stemming afwezig.

Daarmee is de motie met 115 stemmen voor aangenomen.

Deel dit bericht

Producten uit de Solar Magazine Productzoeker

Nu in Solar Magazine

Juni 2022

Gerrit Hiemstra: ‘Energiesector en meteorologen moeten meer samenwerken’ Groothandels: tekort aan omvormers voor zonnepanelen houdt nog heel 2022 aan Jikke Biermasz: ‘Het Europese importheffingendossier voor zonnepanelen...
Vacatures
Conduct Technical Solutions BV zoekt:

Magazijnmedewerker

Fulltime (40 uur) - Barendrecht, 2993 LP, 4
Zon Advies Nederland zoekt:

Vacature planner Zonnepanelen

Fulltime (40 uur) - Elst, 6662 NE, 25
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!