Solar Magazine - LC Energy wil grasteelt voor melkveehouderij combineren met zonnepanelen
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
LC Energy wil grasteelt voor melkveehouderij combineren met zonnepanelen
© Ahavelaar | Dreamstime.com

LC Energy wil grasteelt voor melkveehouderij combineren met zonnepanelen

LC Energy wil samen met TNO en Wageningen University & Research (WUR) een innovatieproject starten dat de kansen voor de combinatie van grasteelt voor de melkveehouderij met zonnepanelen onderzoekt.

Het bedrijf heeft samen met de kennisinstellingen en nog enkele ketenpartners een voorinschrijving gedaan bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voor een onderzoeksbudget naar dubbel grondgebruik voor de melkveehouderij met innovatieve zonnepanelen. De projectnaam is ‘SolarMilk’.

Agri-pv
Zonneparken in combinatie met melkveebedrijven kunnen volgens LC Energy zorgen voor een betere spreiding van zonnepaneelsystemen over Nederland en het probleem van netcongestie ontwijken.

In Nederland zijn er al verschillende experimenten met multifunctionele zonneparken die het opwekken van zonne-energie combineren met voedselproductie; oftewel agri-pv. Deze projecten hebben betrekking op akkerbouw en fruitteelt, maar maken nog niet de combinatie met grasteelt voor de melkveehouderij. LC Energy stelt dat dit echter verreweg het grootste type agrarisch grondgebruik is. Gras is naast snijmais de basis voor de productie van hoogwaardige melk en zuivelproducten.

Ontwerpmethodiek
‘Ongeveer 60 procent van de agrarische gronden is in gebruik door melkveebedrijven’, stelt het bedrijf. ‘Melkveebedrijven hebben te maken met grote opgaven zoals emissiereducties van broeikasgassen en stikstof en realisatie van doelen rondom biodiversiteit. Agri-pv-systemen waarin deze opgaven gecombineerd kunnen worden, dragen bij aan de toekomstbestendigheid van de voor Nederland belangrijke zuivelsector. Voor de realisatie hiervan is echter meer kennis nodig. Daarom willen wij, samen met TNO en WUR, onderzoeken hoe je een goed businessmodel ontwikkelt voor zowel de boer als de projectontwikkelaar, wat de impact is op de dieren – denk aan de kwaliteit van het gras en schaduw – en wat de invloed is op reductie van stikstofuitstoot en netcongestie.

Het doel van project ‘SolarMilk’ is om een ontwerpmethodiek te ontwikkelen en te valideren, die projectontwikkelaars en melkveehouders in Nederland in staat stelt om de opwek van zonnestroom te combineren met duurzame, renderende melkveehouderij. De informatie en methodiek moet direct na afloop van het project voor de gehele sector ter beschikking komen.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Mei 2023

Werkgroep NEN legt laatste hand aan nieuwe beoordelingsmethode brandveiligheid zonnepanelen: ‘EU moet zonnepanelen status van bouwproduct geven’ Holland Solar: ‘Geen enkel zonnepaneel is het waard om voor te sterven’...
Vacatures
Soly zoekt:

Installateur thuisbatterij Zonne-energie

32-40 uur - Landelijk
GPC Europe zoekt:

Hoofdmagazijnier

Fulltime (40 uur) - Careelstraat 2, B-8700 Tielt
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!