Solar Magazine - Project van de week | Batterij en zonnepanelen bezorgen Telesuper en Coop energieneutraal distributiecentrum
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Project van de week | Batterij en zonnepanelen bezorgen Telesuper en Coop energieneutraal distributiecentrum
© Telesuper

Project van de week | Batterij en zonnepanelen bezorgen Telesuper en Coop energieneutraal distributiecentrum

In de rubriek ‘Project van de week’ schenkt Solar Magazine wekelijks aandacht aan een bijzonder zonne-energieproject. Deze week het nieuwe energieneutrale e-fulfilment center van Telesuper en Coop.

Coop heeft sinds enkele jaren 50 procent van de aandelen van Telesuper in handen. Aan de Damsluisweg in Almere heeft Telesuper samen met Coop een nieuw distributiecentrum in gebruik genomen. De 13.000 vierkante meter grote bedrijfshal is dankzij 2.700 zonnepanelen en een energieopslagsysteem (red. zie kader) energieneutraal. Op een gemiddelde dag verbruikt het bedrijf ongeveer de helft van de opgewekte energie. De andere helft wordt vanaf nu opgeslagen in het energieopslagsysteem van Ampowr.

500 huishoudens
Naast het distributiecentrum van Telesuper en Coop staat een grote, witte container van 12 meter lang met daarop de tekst ‘Deze container is groen’. In de container bevinden zich 8 rekken met 144 batterijen die zich overdag opladen met de zonne-energie. Met het energieopslagsysteem zou het bedrijf 500 huishoudens 1 dag lang van energie kunnen voorzien.

Energieprijzen
Het energieopslagsysteem AmpiFarm is groot genoeg om ’s nachts de gehele koelinstallatie draaiend te houden. Op deze manier kan er optimaal gebruikgemaakt worden van de eigen opgewekte energie en gaat er geen zonnestraal meer verloren. Ook is het bedrijf nu niet meer afhankelijk van energielevering uit het stroomnet en kan het bedrijf via het Envitron-energiemanagementsysteem slim inspelen op de huidige energieprijzen.

Terugverdientijd
Alle energieassets zijn gekoppeld aan dat Envitron-systeem en worden op het juiste moment geschakeld om optimaal rendement te realiseren van de netaansluiting. Nog dit jaar wordt het mogelijk om de flexibiliteit van de assets aan te bieden op de energiemarkt om de terugverdientijd van de batterij sneller te reduceren.

Warmtepompen
Het distributiecentrum maakt bovendien gebruik van warmtepompen en heeft geen gasaansluiting. Het warmtepompsysteem is een primeur in Nederland: de pompen zijn voorzien van de eerste tweetrapscompressor ter wereld die roterende technologie met scrolltechnologie combineert. Ook bij lage buitentemperaturen behoudt het systeem zijn efficiëntie en prestaties.

Netcongestie
Telesuper is ook het eerste bedrijf in Nederland dat het energieopslagsysteem van Ampowr op deze schaal gebruikt.

‘De batterijcontainer van Telesuper geeft een blik in de toekomst en waar de energietransitie om draait’, stelt Eric van Honk van Ampowr. ‘Veel bedrijven zoeken naar duurzame, slimme oplossingen in de opwekking en het gebruik van elektriciteit, aangezien het energienet steeds instabieler wordt en vaker onvoldoende energie kan leveren door problematieken zoals netcongestie. Bedrijven willen onafhankelijk zijn en continuïteit in hun operatie waarborgen. Met dit systeem kunnen ze net zero – oftewel energieneutraal – opereren.’

De zonnepanelen en de batterij van Telesuper / Coop in cijfers

Aantal zonnepanelen: 2.700 stuks

Kenmerken zonnepanelen: de zonnepanelen hebben een vermogen van 370 wattpiek per stuk en zijn voorzien van 120 gehalveerde monokristallijn siliciumzonnecellen. Samen zijn de zonnepanelen goed voor een vermogen van circa 1 megawattpiek.

Omvormers: de zonnepanelen zijn aangesloten op 8 Ampowr-omvormers met een vermogen van 120 kilowatt per stuk.

Batterijen: het energieopslagsysteem AmpiFARM bestaat uit 8 batterijrekken die voorzien zijn van 144 op fosfaat gebaseerde nanokristalbatterijen.

Opslagcapaciteit: 1,32 megawattuur

Betrokken bedrijven: Sunforce (installateur zonnepanelen), Ampowr (leverancier energieopslagsysteem en pv-omvormers) en Envitron (leverancier energiemanagementsysteem)

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Juni 2022

Gerrit Hiemstra: ‘Energiesector en meteorologen moeten meer samenwerken’ Groothandels: tekort aan omvormers voor zonnepanelen houdt nog heel 2022 aan Jikke Biermasz: ‘Het Europese importheffingendossier voor zonnepanelen...
Vacatures
SolarToday zoekt:

HR-medewerk(st)er

Parttime (24 uur) - Hendrik Figeeweg 1R, 2031BJ Haarlem
BayWa r.e. Solar Systems S.à r.l. zoekt:

Sales Representative voor Nederland

Fulltime (40 uur) - Bijsterhuizen 1160 D, 6546 AS Nijmegen
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!