logo
wvhj2023
© TenneT
© TenneT
2 juni 2022

TenneT: congestieonderzoeken naar vol stroomnet op zijn vroegst in september klaar

TenneT meldt dat de lopende onderzoeken naar congestiemanagement op zijn vroegst in september worden afgerond. Voor de verschillende onderzoeken naar het volle stroomnet vinden momenteel marktconsultaties plaats.

In de lopende onderzoeken worden de laatste inzichten uit de nieuwe Netcode elektriciteit meegenomen, die deze maand door de Autoriteit Consument & Markt (ACM) is gepubliceerd. Daarmee zijn namelijk per direct nieuwe spelregels voor congestiemanagement van kracht die meer ruimte geven voor toepassing om zo met congestiemanagement een grotere bijdrage te leveren aan het oplossen van de transportschaarste. Netbeheerders krijgen 6 maanden de tijd om de nieuwe werkwijze te implementeren.

Consultaties
TenneT kondigde afgelopen jaar congestieonderzoeken aan voor de regio’s Noord-Brabant – Limburg, Friesland en Flevoland – Gelderland – Utrecht. Door de snelle groei van vooral de productie van duurzame energie zijn in deze regio’s knelpunten ontstaan.

Met congestiemanagement, waarbij flexibiliteit een belangrijke rol speelt, kan het bestaande stroomnet beter worden benut en ontstaat er ruimte voor nieuwe initiatieven. In de lopende onderzoeken wordt onder meer gekeken in hoeverre het netwerk geschikt is om congestiemanagement toe te passen. Verder wordt er een uitgebreide marktverkenning gedaan in de verschillende gebieden, waarbij wordt gekeken naar partijen die flexibel vermogen kunnen aanbieden. Onderdeel van de marktverkenning zijn de recentelijk gepubliceerde consultaties. 

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten