Solar Magazine - Pondera gaat wind- en zonneparken ontwikkelen in Verenigde Arabische Emiraten
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Pondera gaat wind- en zonneparken ontwikkelen in Verenigde Arabische Emiraten
© Kartouchken | Dreamstime.com

Pondera gaat wind- en zonneparken ontwikkelen in Verenigde Arabische Emiraten

Het Arnhemse adviesbureau heeft een memorandum of understanding getekend met de Sharjah Electricity, Water & Gas Authority (SWEH) voor de ontwikkeling van wind- en zonneparken in de Verenigde Arabische Emiraten.

De intentieverklaring is bijzonder, omdat er nog weinig ontwikkelprojecten zijn voor wind- en zonneparken in deze regio. De ambities van het emiraat Sharjah – waarvan SEWA het staatsbedrijf is – om zelf duurzame energieopwek te ontwikkelen zijn groot en met deze samenwerking worden de eerste stappen gezet.

Combineren met landbouw
Er zijn ook plannen om wind- en zonne-energie te combineren met landbouw in de woestijn.

SEWA zal verantwoordelijk zijn voor het realiseren van support voor het verkrijgen van vergunningen, netaansluitingen en integratie om wind- en zonneparken te gaan aansluiten. Pondera Development concentreert zich als medeontwikkelaar op de technische, milieu- en omgevingsaspecten.

Meteorologische meetcampagne
Samen zijn zij van plan om een reeks projecten te realiseren. Allereerst gaat het om een 1-jarige hightech meteorologische meetcampagne om de haalbaarheid te bepalen voor het plaatsen van windturbines. Verder wordt een pilotproject opgezet waar onderzoek zal plaatsvinden voor het combineren van zonne-energie en glastuinbouw.

Daarnaast wil men een proefproject realiseren van een testcase in woestijnomstandigheden met daaruit voortvloeiend het realiseren van een windpark van 120 megawatt. Tot slot wil men een windpark en agro-energie van 2 gigawatt(piek) ontwikkelen. Dit is een combinatie van het inzetten van windenergie en zonne-energie voor onder andere glastuinbouw.

Volleggen
‘Voor ons zijn de projecten waar we aan gaan werken met Pondera erg belangrijk, want hiermee leggen we een goede basis voor de duurzame ambities die ons land heeft’, stelt Saeed Sultan Al Suwaidi, voorzitter van SEWA. Het is gemakkelijk om de woestijn vol te leggen met zonnepanelen, maar met onze aanpak halen we er veel meer toegevoegde waarde uit. Zo combineren we het bijvoorbeeld met landbouw en natuurontwikkeling. Daarbij is de hulp van specialisten uit Nederland heel welkom.’

Hans Rijntalder, voorzitter Pondera, over het project: ‘De ondertekening van deze overeenkomst is een mooi begin om de enorme hoeveelheden aan duurzame-energiebronnen in het gebied in de toekomst te gaan exploiteren. Hoe mooi zou het zijn als Sharjah in de toekomst zelfvoorzienend is met duurzame bronnen. Wij gaan de komende periode met SEWA onderzoeken of het mogelijk is hier een steentje aan bij te dragen door onze kennis in te zetten en actief projecten te gaan ontwikkelen.’

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Juni 2022

Gerrit Hiemstra: ‘Energiesector en meteorologen moeten meer samenwerken’ Groothandels: tekort aan omvormers voor zonnepanelen houdt nog heel 2022 aan Jikke Biermasz: ‘Het Europese importheffingendossier voor zonnepanelen...
Vacatures
Green Energy Storage zoekt:

Projectleider Ontwikkeling

Fulltime (40 uur) - Ceresstraat 1, 4811 CA Breda
SolarToday zoekt:

Logistiek expert

32-40 uur - Hendrik Figeeweg 1R, 2013BJ Haarlem
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!