De verkenning die TenneT hiertoe uitvoert, is onderdeel van een congestieonderzoek dat de netbeheerder momenteel doet om in de 2 zuidelijke provincies het al drukke elektriciteitsnet nog intensiever te gaan benutten.
Tijdelijke stop
In Brabant en Limburg is een snelgroeiende vraag naar extra capaciteit op het elektriciteitsnet, volgens TenneT met name door de komst van veel zonneparken. De hoeveelheid elektriciteit die hiermee wordt opgewekt, is groter dan het elektriciteitsnet op dit moment kan verwerken. Er vinden in beide regio’s volop investeringen plaats om het stroomnet te versterken en uit te breiden, maar die nemen veel tijd in beslag.
TenneT kondigde daarom vorig jaar een tijdelijke stop aan voor nieuwe aansluitingen en is tegelijkertijd begonnen met een onderzoek naar mogelijkheden om het bestaande net intensiever te gebruiken.
Vergoeding
Klanten van TenneT kunnen straks tegen een vergoeding flexibel omgaan met hun vraag of aanbod. Dit betekent dat bij een dreigende overbelasting bij de netbeheerder aan die partijen wordt gevraagd voor het moment van optreden om tijdelijk minder aan het net te leveren of juist meer af te nemen. Door het inzetten van flexibiliteit en congestiemanagement toe te passen op piekmomenten ontstaat er meer ruimte op het net om nieuwe partijen aan te sluiten.
Voor de regio Brabant en Limburg heeft TenneT een vragenlijst opgesteld, waarmee potentiële aanbieders kunnen aangeven in hoeverre ze flexibiliteit kunnen leveren. Dit kunnen zowel partijen zijn die rechtstreeks zijn aangesloten op het hoogspanningsnet als partijen die zijn aangesloten op het regionale stroomnet van Enexis. TenneT zal de input van potentiële aanbieders nader bestuderen en meenemen in het onderzoek naar congestiemanagement. De resultaten van het onderzoek worden voor de zomer verwacht.
Andere regio’s
TenneT verwacht dat flexibiliteit een aanzienlijke bijdrage kan leveren om het elektriciteitsnet intensiever te benutten en daarmee versneld extra aansluitcapaciteit beschikbaar te stellen.
Op korte termijn starten ook soortgelijke consultaties in Friesland, Flevoland, Utrecht en Gelderland, waar eveneens sprake is van beperkte netcapaciteit. In Zeeland is eerder al een onderzoek afgerond en daar worden de voorbereidingen getroffen om op termijn flexibiliteit in te gaan zetten bij schaarse netcapaciteit. Partijen moeten minimaal 1 megawatt aan flexibel vermogen kunnen aanbieden om deel te nemen.
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.