logo
wvhj2023
© Enexis
© Enexis
9 februari 2021

Elektriciteitsnet Limburg en Brabant nu écht bijna vol: Enexis start congestieonderzoek voor 14 stations

Enexis meldt dat voor 14 hoogspanningsstations in de provincie Noord-Brabant en Limburg alle transportcapaciteit vergeven is. De netbeheerder is voor deze gebieden gestart met een congestieonderzoek.

Enexis luidde vorig jaar zomer al de noodklok. De netbeheerder meldde destijds dat bij 21 hoogspanningsstations in de 2 zuidelijke provincies nog maar beperkt capaciteit beschikbaar was. Afgelopen december en januari bereikten diverse stations al hun maximale capaciteit en startte de netbeheerder met meerdere congestieonderzoeken. Daar komen nu 14 nieuwe onderzoeken bij.

Geel, oranje en rood
De netbeheerders hanteren diverse kleuren om de beschikbare netcapaciteit voor klanten met een grootverbruikersaansluiting (red. consumenten hebben een kleinverbruikersaansluiting) weer te geven. Als er nog beperkte transportcapaciteit op het stroomnet beschikbaar is, verandert de kleur van de betreffende regio naar geel.

Wanneer de capaciteit (bijna) geheel vergeven is, melden de netbeheerders dit bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM). De gebieden op de schaarstekaart kleuren dan oranje en er wordt een onderzoek gestart naar de mogelijkheden van congestiemanagement.

Als congestiemanagement geen oplossing biedt, wat in het geval van Enexis tot op heden bij ieder congestieonderzoek het geval is gebleken, kleurt een gebied uiteindelijk rood.

956 megawatt tekort
Voor de hoogspanningsstations in onderstaande tabel heeft Enexis de kleur van geel in oranje veranderd en is een congestieonderzoek van start gegaan. Voor alle locaties geldt dat een uitbreiding van het hoogspanningsnet de structurele oplossing is en dit ook door Enexis in samenwerking met TenneT onderzocht wordt.

In totaal komt Enexis op basis van de aanvragen 956 megawatt aan transportvermogen tekort. In Limburg gaat het om een tekort van 61 procent, oftewel 305 megawatt. In Brabant is het tekort nog groter, te weten ruim 100 procent oftewel 651 megawatt.

Station

Provincie

Beschikbaar transportvermogen

Aangevraagd transportvermogen

Weerterheide

Limburg

47 megawatt

60 megawatt

Nederweert

Limburg

90 megawatt

142 megawatt

Maasbracht

Limburg

60 megawatt

97 megawatt

Helden

Limburg

150 megawatt

286 megawatt

Boekend

Limburg

150 megawatt

217 megawatt

Biesbosch

Brabant

13 megawatt

37 megawatt

Boxtel

Brabant

30 megawatt

89 megawatt

Breda

Brabant

56 megawatt

91 megawatt

Etten-Leur

Brabant

122 megawatt

155 megawatt

Geertruidenberg

Brabant

119 megawatt

184 megawatt

Helmond-Oost

Brabant

35 megawatt

144 megawatt

Helmond-Zuid

Brabant

75 megawatt

173 megawatt

’s-Hertogenbosch-West

Brabant

49 megawatt

78 megawatt

Waalwijk

Brabant

147 megawatt

346 megawatt

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten