Solar Magazine - Gelderland en universiteit Wageningen ontwikkelen 6 multifunctionele zonneparken
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Gelderland en universiteit Wageningen ontwikkelen 6 multifunctionele zonneparken
© Provincie Gelderland

Gelderland en universiteit Wageningen ontwikkelen 6 multifunctionele zonneparken

De provincie Gelderland en Wageningen University & Research starten samen de Gelderse Aanpak Zonnevelden met Omgevingskwaliteit (GAZO). Als onderdeel hiervan ontwikkelen ze 6 multifunctionele zonneparken.

Wetenschappers van de universiteit  gaan een aantal gemeenten in Gelderland helpen bij het ontwerpen van de zonnevelden die verschillende functies combineren en de omgevingskwaliteit verhogen.

Projecten aanmelden
De provincie wil in lijn met het kabinetsbeleid meervoudig ruimtegebruik stimuleren. Met GAZO werken provincie en WUR samen om 6 voorbeeldprojecten van start tot uitvoering te begeleiden. De ambitie is 6 multifunctionele voorbeeldzonnevelden in Gelderland te realiseren, bij voorkeur in elke energieregio die een Regionale Energiestrategie (RES) opstellen één.

Dat is bedoeld om samen met partners te leren, onderzoeken, ontwikkelen, evalueren en communiceren. Oftewel: ontdekken, weten, doen, terugkijken en laten zien. WUR gaat het kennistraject de komende 5 jaar ondersteunen met onderzoek en advisering. In het najaar van 2022 kunnen consortia hun project aanmelden. De wens is om uiteindelijk 6 aanmeldingen te selecteren die gebruik kunnen maken van de ondersteuning. Een ambitieuze gemeente, een zonproject in vroege planfase, participatie, meervoudig ruimtegebruik en aandacht voor omgevingskwaliteit zijn belangrijke selectiecriteria. 

Landbouw
‘We hebben zonnevelden nodig die goed te combineren zijn met landbouw of natuurontwikkeling en het landschap’, duidt gedeputeerde Jan van der Meer. ‘Daarbij wordt ook rekening gehouden met de ontwikkeling van het hele gebied. Die ontwikkeling gaat nu nog niet vanzelf en niet snel genoeg. Daarom hebben we de wetenschap gevraagd om kennis en kunde beschikbaar te gaan stellen. Dat kan ook helpen om de energietransitie te versnellen.’

In Gelderland zijn al enkele voorbeelden van zonnevelden met meervoudig ruimtegebruik, onder andere Zonnepark De Kwekerij in Hengelo. Er zijn volgens de provincie en universiteit meer goede voorbeelden nodig van projecten die gebruikmaken van actuele kennis om van zonnevelden meer dan een eenzijdig ontwerp van grote rijen zonnepanelen te maken.

Balans vinden
De 2 organisaties benadrukken dat er aandacht nodig is voor landschap en natuur, gebruik van kennis uit de omgeving en betrokkenheid van omwonenden. Van der Meer: ‘We zien een “gat” tussen kennis die onder andere bij WUR beschikbaar is en de kennis bij partijen die in Gelderland zonnevelden realiseren. Daarnaast zien we bij de gemeenten dat ze zoeken naar een balans tussen regie voeren en de inrichting overlaten aan de marktpartijen. Dit project gaat helpen om die balans te vinden met 6 praktijkvoorbeelden.’

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2023

Installateurs zonnepanelen bang voor teruglopende verkopen: ‘Acties energiebedrijven olie op het vuur’ Verkiezingen: ‘Niet overdramatiseren als afbouw salderingsregeling zonnepanelen pas in 2026 begint’...
Vacatures
SolarNRG zoekt:

Accountmanager Zakelijk

Fulltime (40 uur) - Poeldijk
Lens zoekt:

KAM-coördinator

32-40 uur - Amsterdam
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!