logo
wvhj2023
© Energieopwek.nl
© Energieopwek.nl
2 juni 2022

13 procent meer hernieuwbare energie in mei, 50e piek met stroom uit zonnepanelen

Nederland heeft in mei 13 procent meer duurzame energie opgewekt dan het voorgaande jaar. Energieopwek.nl registreerde in mei bovendien de 50e piek van dit jaar waarbij de opwek van zonnestroom 10 megawatt bedroeg.

Energieopwek.nl meldt dat er over heel 2021 maar 28 van die pieken waren. Zo’n piek in de opwek van zonne-energie staat voor ruim 60 procent van de gemiddelde elektriciteitsvraag in Nederland.

Geen maandrecord
Omdat mei ook een aantal windarme dagen kende, leverde het geen maandrecord op voor de productie van hernieuwbare energie. De groei van de productie kwam vooral van de zonnepanelen.

In vergelijking met april produceerden die ruim 25 procent meer, goed voor 7,5 petajoule. Dat is voldoende voor het totale elektriciteitsverbruik van de provincies Noord-Holland en Flevoland samen, inclusief alle gebruik door bijvoorbeeld industrie en datacenters. De windmolens op land en zee leverden samen in mei 4,8 petajoule, ongeveer evenveel als vorig jaar en 23 procent minder dan wat zonnepanelen presteerden. Omdat de kolencentrales stilstonden en dus geen biomassa bijstookten, daalde ook de inzet van deze bron.  

45 procent
Het aandeel hernieuwbare stroom kwam in mei al met al uit op 45 procent. Dat is 4 procent lager dan in april. Bij normaal gebruik van de kolencentrales zou er volgens Energieopwek.nl wel een record gevestigd zijn.

Elektriciteit

Percentage

Conventioneel

54,8 procent

Zon-pv

22,9 procent

Wind-op-land

8,9 procent

Biomassa

7,6 procent

Wind-op-zee

5,6 procent

Waterkracht

0,1 procent

Elektrificatie
Het finale energiegebruik in Nederland bestaat uit 3 onderdelen; voor 55 procent uit warmte voor gebouwen en industrie, voor 25 procent transport in de vorm van weg- en vliegverkeer en tot slot voor 20 procent het stroomverbruik.

Door elekrificatie van de industrie, vervoer, koken en verwarmen zal het aandeel elektriciteit groeien. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) berekent dat dit in 2030 ongeveer uitkomt op 24 procent van het finale gebruik. Daarvan is dan 75 procent hernieuwbaar. In die berekening zit nog niet de aangekondigde extra 10 gigawatt aan windmolens op zee.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten