Solar Magazine - Vrijstad Energie plaatst verticale zonnepanelen bij Stal Den Heuvel in Culemborg
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Vrijstad Energie plaatst verticale zonnepanelen bij Stal Den Heuvel in Culemborg
© Vrijstad Energie

Vrijstad Energie plaatst verticale zonnepanelen bij Stal Den Heuvel in Culemborg

Energiecoöperatie Vrijstad Energie is drukdoende met de realisatie van een zonnepaneelinstallatie bij Stal Den Heuvel in Culemborg. Er komen zonnepanelen op het dak van de stal en verticaal op een veld.

De daken zijn inmiddels gesaneerd van asbest en worden voorzien van 1.065 zonnepanelen.

100 inwoners
Daarnaast komen er 940 rechtopstaande zonnepanelen op een veld. Vrijstad Energie stelt dat het project een primeur is, daar het de eerste daadwerkelijk gerealiseerde verticale opstelling van Nederland zou zijn. Bij de veldopstelling staan de zonnepanelen rechtop, met een tussenruimte van 5 tot 6 meter. Zo blijft de weide bruikbaar voor vee of het verbouwen van gewassen, terwijl er ook duurzame energie wordt opgewekt.

Ruim 100 inwoners van Culemborg zijn deelnemer aan Zonneproject Den Heuvel.

Patrijzen
Projectleider Arjen Schamhart van Vrijstad Energie vertelt: ‘Gijs de Raad van Stal Den Heuvel vindt net als Vrijstad Energie het dubbelgebruik van land belangrijk. Het Duitse bedrijf Next2Sun heeft een systeem ontwikkeld waarmee je landbouwgrond kan blijven gebruiken, in combinatie met stroom opwekken.’

De Raad: ‘Ik zocht al lang naar een goede plek om patrijzenstroken aan te leggen. Tussen de rijen zonnepanelen ontstaat een rustig gebied waarvan de patrijzen zeker zullen genieten.’

Ochtend en middag
Een voordeel van verticaal opgestelde zonnepanelen is dat ze in de ochtend en de middag meer stroom produceren. Mede omdat ze aan beide kanten stroom kunnen maken. Over de gehele dag zal de productie hoger zijn dan als de zonnepanelen op het zuiden gericht zouden zijn.

Klaar in juni
In de maand juni worden de werkzaamheden bij Stal Den Heuvel afgerond en start de stroomlevering aan het elektriciteitsnet.

Op donderdag 15 september wordt het project officieel geopend. Eigenaren Gijs en Edith de Raad van Stal Den Heuvel ontvangen dan gasten met kaas van eigen melk.

Deel dit bericht

Producten uit de Solar Magazine Productzoeker

Nu in Solar Magazine

Juni 2022

Gerrit Hiemstra: ‘Energiesector en meteorologen moeten meer samenwerken’ Groothandels: tekort aan omvormers voor zonnepanelen houdt nog heel 2022 aan Jikke Biermasz: ‘Het Europese importheffingendossier voor zonnepanelen...
Vacatures
kWh People zoekt:

International Sales Manager

Fulltime (40 uur) - Randstad
kWh People zoekt:

Junior Account Manager Solar

Fulltime (40 uur) - Eindhoven
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!