Solar Magazine - Project van de week | 23 megawattpiek zonnepanelen voor aperam op carports, grond en daken
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Project van de week | 23 megawattpiek zonnepanelen voor aperam op carports, grond en daken
© Perpetum Energy

Project van de week | 23 megawattpiek zonnepanelen voor aperam op carports, grond en daken

In de rubriek Project van de week schenkt Solar Magazine wekelijks aandacht aan een bijzonder zonne-energieproject. Deze week de op 1 na grootste zonnepaneelinstallatie van Vlaanderen, te vinden bij aperam in Genk.

aperam is een van de grootste producenten van roestvrij staal ter wereld. Het bedrijf – dat in handen is van familie Mittal en zijn hoofdkantoor in Luxemburg heeft staan –  telt 6 fabrieken in België, Frankrijk en Brazilië.

Grond, dak en carport
Na een uitgebreide marktanalyse besloot aperam vorig jaar om de uitvoering van het volledige project toe te wijzen aan Perpetum Energy dat gevestigd is in Sint-Denijs-Westrem nabij Gent. Perpetum Energy is een familiebedrijf en een van de snelst groeiende Belgische bedrijven gespecialiseerd in de ontwikkeling, bouw en exploitatie van duurzame-energieprojecten. De focus van het bedrijf ligt bij dit alles bij op maat gemaakte oplossingen voor industriële klanten. In de afgelopen 15 jaar realiseerde het meer dan 2.000 projecten verspreid over 6 landen.

Bij aperam heeft Perpetum Energy zowel een zonnedak als 2 grondgebonden zonneparken en 2 zonnecarports gerealiseerd. In totaal zijn die voorzien van zo’n 50.000 zonnepanelen (red. zie kader). aperam gaat minimaal 97 procent van de opgewekte stroom rechtstreeks verbruiken voor zijn productieactiviteiten in Genk.

De zonnepanelen van aperam in cijfers

Fabrikant zonnepanelen: LONGi Solar

Aantal zonnepanelen: 50.273 stuks

Kenmerken zonnepanelen: de zonnepanelen hebben een vermogen van 450 wattpiek per stuk en zijn ieder uitgerust met 144 gehalveerde monokristallijn siliciumzonnecellen. De jaarlijkse opbrengst van de zonnepanelen bedraagt 20,3 gigawattuur.

Bijzonderheden: de 50.273 zonnepanelen zijn verdeeld over 2 grondgebonden zonneparken van respectievelijk 3,5 en 3,8 megawattpiek, 2 zonnecarports van 0,6 en 4,6 megawattpiek en tot slot 10,1 megawattpiek op de fabrieksdaken. Voor het project zijn 7 transformatorstations geplaatst en bovendien zijn er 97 laadpunten voor elektrische auto’s geïnstalleerd.

aperam is een van de grotere industriële energieverbruikers van België. De installatie van de zonnepanelen resulteert in 7.300 ton vermeden CO2-uitstoot, wat gelijkstaat aan de uitstoot van zo’n 5.900 huishoudens.

Gert Heylen, chief executive officer van aperam Genk, hierover: ‘Onze belangrijke klimaatambitie is om tegen 2050 CO2-neutraal te worden, deze zonnepanelen zijn een belangrijke stap in de goede richting.’

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Maart 2023

Certificeringsregeling in de maak bij InstallQ: ‘Licence to operate voor zakelijke pv-projecten’ iMVO-convenant hernieuwbare energie klaar: ‘Zonne-energiesector mag ogen niet sluiten, niks doen geen optie’ NIYATA...
Vacatures
Everday zoekt:

Solar Asset Manager

Fulltime (40 uur) - Rosmalen, Graafsebaan 135
Triple Solar zoekt:

Full-stack developer

Fulltime (40 uur) - Amsterdam, 1033 MT, Programmeurstraat 6B
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!