Solar Magazine - Shell start bouw zonnepark Koegorspolder: 71,1 megawattpiek zonnepanelen voor Terneuzen
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Shell start bouw zonnepark Koegorspolder: 71,1 megawattpiek zonnepanelen voor Terneuzen
© Shell | B4O

Shell start bouw zonnepark Koegorspolder: 71,1 megawattpiek zonnepanelen voor Terneuzen

Shell is in Terneuzen gestart met de bouw van zijn zesde zonnepark. Zonnepark Koegorspolder is bovendien het tweede zonnepark van het bedrijf in de provincie Zeeland. Het heeft een vermogen van 71,1 megawattpiek.

Op 2 naast elkaar liggende gronden in de Koegorspolder zullen de komende 25 jaar 128.304 zonnepanelen staan die omgeven worden met natuurzones. De 2 delen van het zonnepark – Sluiskil en Tractaatweg – zijn apart vergund.

Waterlopen en spoorlijn
Shell richt de denkbeeldige punt die aansluit op de Zijkanaal C-haven in als zonnepark. Daarbij blijven de windturbines die er al zijn gewoon staan, en wordt het landschap gerespecteerd. Waterlopen blijven, net als de spoorlijn van Terneuzen naar het industrieterrein ten zuiden van het havenkanaal.

Het zuidwestelijk deel van zonnepark Koegorspolder heet Sluiskil en wordt gerealiseerd bij de kunstmestfabriek van Yara Sluiskil. Op 27,4 hectare komen zonnepanelen die samen een vermogen hebben van 31,1 megawattpiek. Het noordoostelijk deel, dat als Tractaatweg is bestemd, wordt een palet van 4 vakken, zodat het zonnepark rekening houdt met de al aanwezige, speelse elementen in het landschap zoals de waterstromen en het spoor. Hier wordt op 39,4 hectare circa 40 megawattpiek aan zonnepanelen opgesteld.

Bijen en insecten
Feddes/Olthof Landschapsarchitecten heeft het ontwerp van het zonnepark gemaakt. Het beheersplan en de invulling van de beplanting zijn afgestemd met de werkgroep Tijdelijke Natuur, en er is een ecoloog met de invulling bezig. Behalve hij zitten in de werkgroep ook de Zeeuwse Milieufederatie, Yara Sluiskil en het regionale havenplatform North Sea Port. ‘We haken aan op de typisch Zeeuwse natuur en het landschap’, duidt Marieke Palm, Shells omgevingsmanager voor zonnepark Koegorspolder. ‘Met klavers en andere bloemen hopen we bijen en andere bestuivende insecten aan te trekken. Daarmee boekten we op ons zonnepark in Moerdijk al succes, waar al meer bijzondere bijensoorten zijn teruggekeerd in het landschap.’

Het nieuwe zonnepark krijgt geen eigen aansluiting op het elektriciteitsnet, maar haakt aan op al bestaande netten van Yara Sluiskil en van Windpark Koegorspolder. De zonnepanelen worden geïnstalleerd op schuin liggende tafels gericht op het zuiden van maximaal 2,4 meter hoog. Gezamenlijk zijn ze dus goed voor een piekvermogen van circa 71,1 megawatt.

Helft belofte
Samen met Shells zonnepark Sas van Gent-Zuid is zonnepark Koegorspolder straks goed voor de helft van de zonne-energiebelofte van de gemeente Terneuzen tot 2030. Glenny Davidse, beleidsmedewerker Duurzaamheid bij de gemeente: ‘Het is heel belangrijk dat het zonnepark bijdraagt aan het optimaliseren van de bandbreedte op het stroomnet. De opgewekte stroom helpt de industrie zo ook te elektrificeren.’

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Marktgids Zonne-energie 2023

De Marktgids Zonne-energie 2023 kent 13 rubrieken met onder meer de volgende redactionele artikelen: COVERSTORY  Zakelijke verkopen mogen niet opnieuw achterblijven, Vlaamse en Nederlandse zonne-energiesector verwachten...
Vacatures
SolarNRG zoekt:

Commercieel Medewerker Groothandel

Fulltime (40 uur) - Poeldijk
SolarNRG zoekt:

CAD Tekenaar

Fulltime (40 uur) - Poeldijk
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!