Solar Magazine - GroenLeven levert drijvend zonnepark Lippe Gabriëlsplas op
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
GroenLeven levert drijvend zonnepark Lippe Gabriëlsplas op
© GroenLeven

GroenLeven levert drijvend zonnepark Lippe Gabriëlsplas op

GroenLeven heeft de bouw van het drijvende zonnepark op de Lippe Gabriëlsplas afgerond en feestelijk geopend. Het is het vierde zonnepark, waarvan 2 op water, van het bedrijf in de gemeente Opsterland.

Het zonnepark nabij Ureterp, dat gerealiseerd is met hulp van lokale bedrijven, bestaat uit ruim 25.000 zonnepanelen en wekt voldoende groene stroom op voor ruim 4.000 huishoudens. De gemeente Opsterland heeft zichzelf ten doel gesteld om in 2035 energieneutraal te zijn. Wethouder Anko Postma: ‘Dit project is een constructieve samenwerking met GroenLeven en het Plaatselijk Belang van het dorp Ureterp. We zijn samen tot een mooi, nieuw, duurzaam initiatief gekomen dat heel goed past in de ambities van de gemeente om zo snel mogelijk 100 procent te gaan verduurzamen.’

Fruitboomgaarden en vleermuiskasten
Bij de inrichting van het zonnepark is aandacht besteed aan landschappelijke inpassing en verrijking voor natuur en recreatie. Zo zijn er 2 kleinschalige fruitboomgaarden aangelegd. Verder zijn er nabij de plas op diverse locaties vleermuiskasten bevestigd en zijn er wiepen aan de oostoever van de plas bevestigd ter bevordering van de vispopulatie en amfibieën.

Groepen 7 en 8 van de 3 basisscholen uit Ureterp hebben samen 140 vogelnestkastjes gemaakt en deze rondom de plas geplaatst. Ook aan het recreatiegedeelte van de plas is gedacht. Zo is een nieuw wandelpad langs de plas aangelegd, een vogelkijkscherm geplaatst en zijn diverse picknickplaatsen toegevoegd. Ook de vislocaties in de plas zijn verfraaid.

Half miljoen drijvende zonnepanelen
De teller voor drijvende zonneparken staat bij GroenLeven inmiddels op 11. Het bedrijf heeft nu op water in totaal bijna een half miljoen drijvende zonnepanelen geïnstalleerd. Daarbij maakt het gebruik van een montagesysteem dat door de onderneming zelf is ontwikkeld.

Het systeem is zo ontworpen dat licht en lucht het water kunnen blijven raken en maakt gebruik van lichtstraten, waardoor een goede luchtcirculatie en lichtinval plaatsvindt. Het zonnepark Lippe Gabriëlsplas is daarnaast verankerd in de bodem van de plas, in plaats van in de oevers. De zonnepanelen zijn bovendien laag bij het water gemonteerd zodat de andere oever nog steeds zichtbaar is.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Juni 2022

Gerrit Hiemstra: ‘Energiesector en meteorologen moeten meer samenwerken’ Groothandels: tekort aan omvormers voor zonnepanelen houdt nog heel 2022 aan Jikke Biermasz: ‘Het Europese importheffingendossier voor zonnepanelen...
Vacatures
BayWa r.e. Solar Systems S.à r.l. zoekt:

Technical Sales of Technisch Commercieel Medewerker Binnendienst

Fulltime (40 uur) - Bijsterhuizen 1160 D, 6546 AS Nijmegen
Green Energy Storage zoekt:

Projectleider Ontwikkeling

Fulltime (40 uur) - Ceresstraat 1, 4811 CA Breda
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!