Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Bouw drijvend zonnepark op Lippe Gabriëlsplas nabij Ureterp gestart
© GroenLeven

Bouw drijvend zonnepark op Lippe Gabriëlsplas nabij Ureterp gestart

GroenLeven is gestart met de bouw van een drijvend zonnepark op de Lippe Gabriëlsplas nabij Ureterp. Op de plas zullen ruim 25.000 drijvende zonnepanelen worden geplaatst die stroom opwekken voor 4.000 huishoudens.

Het is het tweede drijvende zonnepark dat GroenLeven realiseert in de gemeente Opsterland, die met de komst van de zonnebron een volgende belangrijke stap zet in haar duurzame doelstellingen. Opsterland heeft zichzelf namelijk als doel gesteld om in 2035 energieneutraal te zijn.

Bodemverankering
Het drijvende systeem van GroenLeven is, net als bij zijn andere drijvende zonneparken, zo ontworpen dat licht en lucht het water kunnen blijven raken. Zo maakt het systeem gebruik van zonnepanelen die licht doorlaten en brede lichtstraten.

De zonnepanelen worden laag bij het water gemonteerd, zodat de andere oever nog steeds zichtbaar zal zijn. Er wordt gebruikgemaakt van bodemverankering, waardoor ankers niet aan de wal bevestigd hoeven te worden.

Kleinschalige fruitboomgaard
Bij de inrichting van het zonnepark is aandacht besteed aan landschappelijke inpassing en verrijking voor natuur en recreatie. Zo zal er een kleinschalige fruitboomgaard aangelegd worden. Verder zullen er nabij de plas op diverse locaties vleermuiskasten en vogelnestkastjes bevestigd worden en worden er wiepen aan de oostoever van de plas bevestigd ter bevordering van de vispopulatie en amfibieën.

Ook wordt er met diverse aanpassingen gezorgd voor een verbeterde beleving voor de bezoeker/recreant. Zo zal er een nieuw wandelpad langs de plas aangelegd worden en diverse uitkijkpunten worden toegevoegd, die tevens mogelijkheden bieden voor een picknick. Verder worden de vislocaties in de plas verfraaid.

Nij Beets
Eerder realiseerde GroenLeven al een drijvend zonnepark op de zandwinplas in Nij Beets. Naar verwachting zal het zonnepark op de Lippe Gabriëlsplas in de laatste maanden van het jaar afgerond en aangesloten zijn.

Nu in Solar Magazine

September 2021

Marieke Beugel (Verbond van Verzekeraars): ‘Verzekeraars zijn niet bang voor zonnepanelen’ Radovan Kopecek over renaissance Europese zonne-energieketen: ‘Pv is coming home’ Erik de Leeuw (SOLARWATT): ‘Geen zin om...
Vacatures
kWh People zoekt:

Solar AC Engineer

Fulltime (40 uur) - Brabant
kWh People zoekt:

Business Development Manager

32-40 uur - Noord Brabant
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!