Solar Magazine - ‘Ontbreken van specifieke strategie voor energieopslag gemiste kans in REPowerEU’
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
‘Ontbreken van specifieke strategie voor energieopslag gemiste kans in REPowerEU’
© Vanderwolfimages | Dreamstime.com

‘Ontbreken van specifieke strategie voor energieopslag gemiste kans in REPowerEU’

De European Association for Storage of Energy (EASE) is blij dat de Europese Commissie de rol van energieopslag erkent in REPowerEU, maar vindt het ontbreken van een specifieke opslagstrategie een gemiste kans.

De Europese Commissie heeft deze week de finale versie van REPowerEU gepresenteerd waarmee Europa de afhankelijkheid van Russische fossiele brandstoffen wil verminderen en fors wil inzetten op hernieuwbare energie. Als onderdeel hiervan is een specifieke strategie voor zonne-energie gepresenteerd waarin ook energieopslag genoemd wordt.

Duidelijke doelen
In het REPowerEU-plan erkent de Europese Commissie dat energieopslag een sleutelrol speelt bij het waarborgen van de voorzieningszekerheid en het ondersteunen van de integratie van hernieuwbare-energiebronnen. EASE stelt de onderdelen te verwelkomen die gericht zijn op het stimuleren van de invoering van energieopslag, bijvoorbeeld door investeringen, betere vergunningen en het koppelen van energieopslag aan gebouwrenovatie.

‘Toch is het jammer dat er geen strategie voor energieopslag is die duidelijke doelen zou schetsen’, aldus EASE. ‘Alleen al de aankondiging ervan zou sterke investeringssignalen hebben gegeven en de inzet van technologie hebben versneld.’

Alsnog opstellen
EASE stelt van mening te zijn dat de Europese Commissie de komende maanden alsnog een dergelijke strategie kan ontwikkelen en presenteren, voortbouwend op REPowerEU. Het Europees Parlement heeft het opstellen van zo’n strategie eerder al bepleit.

‘Ook is het jammer dat het onderwerp curtailment niet volledig aan bod komt’, vervolgt EASE. ‘De EU verspilt enorme hoeveelheden hernieuwbare energie als gevolg van overproductie en netcongestie: energieopslag zou een dergelijke inefficiëntie kunnen voorkomen en de elektriciteitsopwekking in de Europese Unie kunnen maximaliseren.

Verveertienvoudigen
Al met al vindt EASE dat de tekst van REPowerEU een aantal goede bepalingen bevat, maar stelt tegelijkertijd vast dat Europa de energieopslagcapaciteit tot 2030 moet verveertienvoudigen. ‘Het ontbreken van een energieopslagstrategie is een gemiste kans die deze EU-doelstellingen in gevaar kan brengen, maar we hebben er alle vertrouwen in dat de Europese Commissie de kwestie in de komende maanden zal aanpakken en haar huidige werk op het gebied van energieopslag zal voortzetten.’

Deel dit bericht

Dit is een artikel van

Nu in Solar Magazine

Juni 2022

Gerrit Hiemstra: ‘Energiesector en meteorologen moeten meer samenwerken’ Groothandels: tekort aan omvormers voor zonnepanelen houdt nog heel 2022 aan Jikke Biermasz: ‘Het Europese importheffingendossier voor zonnepanelen...
Vacatures
Zonnepanelen op het Dak BV zoekt:

PV Designer / Werkvoorbereider

Fulltime (40 uur) - Barneveld
SolarToday zoekt:

HR-medewerk(st)er

Parttime (24 uur) - Hendrik Figeeweg 1R, 2031BJ Haarlem
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!