Solar Magazine - Nieuwe tool moet keuzestress voor duurzame installaties bij woningen verminderen
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Nieuwe tool moet keuzestress voor duurzame installaties bij woningen verminderen
© Milos Ruzicka | Dreamstime.com

Nieuwe tool moet keuzestress voor duurzame installaties bij woningen verminderen

Stroomversnelling heeft de publicatie ‘Strategische keuzes maken in duurzame installaties’ onthuld. Deze tool helpt te bepalen welke duurzame installaties het meest geschikt zijn voor veelvoorkomende woningtypen.

Brancheorganisaties Aedes, Bouwend Nederland, OnderhoudNL en Techniek Nederland hebben samen met Stroomversnelling de handen ineengeslagen om meer inzicht te geven in de belangrijkste afwegingen bij het kiezen van duurzame installaties. Niet door voor te schrijven hoe het moet, maar door een denkwijze aan te reiken op basis van tot nu toe opgedane praktijkervaringen. De auteurs noemen de nu gepresenteerde publicatie een ‘redeneerlijn’ waarlangs afgewogen kan worden welke installaties het beste passen bij een bepaald woningtype.

Rijke schakering
In de komende jaren zullen in Nederland honderdduizenden woningen worden gerenoveerd, om klaar te zijn voor aansluiting op een duurzame warmtebron. Momenteel zien de brancheorganisaties een rijke schakering aan technische oplossingen. Bouwkundig, maar ook op het gebied van duurzame installaties. Met name voor duurzame installaties geldt dat ze vaak op een nét wat andere manier ontworpen, geïnstalleerd, ingeregeld en onderhouden moeten worden. Welke duurzame installatie voor welke woning geschikt is, blijkt volgens hen best een puzzel. Een goed totaaloverzicht van de keuzes en mogelijke combinaties ontbrak tot nu toe.

Voor woningcorporaties
‘Strategische keuzes maken in duurzame installaties’ is primair gericht op medewerkers van woningcorporaties die op strategisch en tactisch niveau naar de vastgoedportefeuille kijken. Maar ook bedrijfsleiders, managers en projectleiders bij bouw- en installatiebedrijven hebben er baat bij.

Voor de publicatie zijn circa 40 mensen geïnterviewd: experts en ervaringsdeskundigen van woningcorporaties, bouwers en installateurs, maar ook van brancheorganisaties en kennisorganisaties. De adviezen en inzichten uit de interviews zijn gecombineerd met beschikbare kennis uit deskresearch.

Integraliteit en opschaling
‘Deze publicatie is erop gericht om de sector een handvat te bieden bij het beoordelen van wat een goed installatieconcept is voor een bepaald type woning’, aldus Leen van Dijke, voorzitter van Stroomversnelling. ‘De wirwar van installatietechnische mogelijkheden die er nu nog is, zal uiteindelijk worden gecomprimeerd tot goedkopere en betere producten, waar de monteurs goed mee bekend zijn.

Doekle Terpstra van Techniek Nederland vult aan: ‘Het gaat niet alleen om de technische installaties, maar ook om de schil, om steeds meer integraliteit van oplossingen en om opschaling. Dit boek is voor een deel ook een poging om de vraag te beantwoorden hoe we meer collectiviteit en connectiviteit kunnen bewerkstelligen.’

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Juni 2022

Gerrit Hiemstra: ‘Energiesector en meteorologen moeten meer samenwerken’ Groothandels: tekort aan omvormers voor zonnepanelen houdt nog heel 2022 aan Jikke Biermasz: ‘Het Europese importheffingendossier voor zonnepanelen...
Vacatures
SolarToday zoekt:

Logistiek expert

32-40 uur - Hendrik Figeeweg 1R, 2013BJ Haarlem
Zonnepanelen op het Dak BV zoekt:

PV Designer / Werkvoorbereider

Fulltime (40 uur) - Barneveld
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!