Solar Magazine - 88 procent Belgen vindt dat zonnepanelen duurzaamheid van woning bepalen
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
88 procent Belgen vindt dat zonnepanelen duurzaamheid van woning bepalen

88 procent Belgen vindt dat zonnepanelen duurzaamheid van woning bepalen

Voor 80 procent van de Belgen is duurzaamheid een belangrijk criterium bij de keuze voor een woning. Bovendien stelt 88 procent van de Belgen dat de aanwezigheid van zonnepanelen de duurzaamheid bepaalt.

BNP Paribas Fortis heeft in samenwerking met studiebureau Profacts een onderzoek gehouden rond het thema duurzaam wonen en het belang dat Belgen daaraan hechten. Hoewel duurzaamheid van vastgoed in de ogen van de burgers een belangrijke kwestie is, zijn volgens de onderzoekers slechts weinigen bereid om opnieuw na te denken over waar zij wonen.

Zonnepanelen
De top 5 van technische oplossingen die volgens de Belgen de duurzaamheid van een woning bepalen, zijn in onderstaande tabel weergegeven.

Oplossing

Percentage

Dubbel glas

91 procent

Thermische isolatie

91 procent

Led-verlichting

90 procent

Regenwatertank

89 procent

Zonnepanelen

88 procent

Verbouwen
De 36 procent van de respondenten die aan het verbouwen is of die dat binnenkort van plan is, houdt duidelijk rekening met duurzaamheid. 1 op de 2 renovaties betreft isolatiewerken en de vervanging van ramen, en 1 op de 3 betreft de plaatsing van een verwarmingsketel van de nieuwste generatie en de installatie van zonnepanelen.

De omvang van die werken lijkt volgens de onderzoekers bescheiden, want het gemiddelde budget voor de groene renovaties bedraagt 20.838 euro.

Burgerplicht
Waar 8 op de 10 Belgen milieu-impact een belangrijke factor vinden bij de keuze van een woning, beschouwen 6 op de 10 Belgen het zelfs als hun burgerplicht om in duurzame woningen te wonen en zo het milieu te beschermen.

Vanuit de stelling dat een duurzame woning in de eerste plaats een woning met een gecontroleerd energieverbruik is, menen 9 op de 10 Belgen dat duurzaam wonen vooral draait om energie-efficiëntie, een goede luchtkwaliteit in huis, het gebruik van materialen en technieken met een lage CO2-uitstoot, een laag waterverbruik en het gebruik van recycleerbare bouwmaterialen.

Energieprestatiecertificaat
Het energieprestatiecertificaat (epc) – de Belgische tegenhanger van het Nederlandse energielabel – lijkt echter nog niet helemaal ingeburgerd. Hoewel zo’n certificaat verplicht is bij het verkopen of verhuren van een woning, weet 82 procent van de Belgen – ongeacht of ze eigenaar of huurder zijn – niet wat de epc-waarde van hun woning is.

Dat er weinig rekening gehouden wordt met het energielabel, vertaalt zich ook in het lage percentage – amper 9 procent – van de Belgen dat er zeker van is dat ze in een duurzame woning leven. Dat cijfer lijkt weinig ten opzichte van de 60 procent respondenten die duurzaam wonen als hun burgerplicht beschouwen. Toch zijn weinig Belgen bereid om daarvoor te verhuizen (55 procent), in een kleinere woning te gaan leven (52 procent) of elke maand meer te betalen (42 procent).

Rol banken
1 op de 2 groene renovaties wordt met eigen middelen bekostigd, en voor de andere helft wordt bij de bank aangeklopt.

Hoewel maar voor een kleine helft van de groene renovaties een beroep wordt gedaan op de banken, is de meerderheid van de Belgen ervan overtuigd dat voor de banksector een belangrijke rol is weggelegd in de ecologische transitie van het gebouwenpark. 67 procent vindt dat banken de aankoop van duurzame woningen moeten aanmoedigen en 77 procent is zelfs van mening dat de banken lagere rente zouden moeten aanbieden om dat soort aankopen te stimuleren.

Deel dit bericht

Producten uit de Solar Magazine Productzoeker

Nu in Solar Magazine

September 2022

Verzekeraars massaal gestopt met vergoeden onzichtbare schade aan zonnepanelen Belangenorganisaties verdeeld over afbouw salderingsregeling zonnepanelen HERO: van toxisch pv-glas naar circulaire glas-polymeerfrontsheet voor zonnepanelen...
Vacatures
Zonnefabriek zoekt:

Sales medewerker Binnendienst

32-40 uur - Amsterdam
Dijkman Zonne-energie zoekt:

Monteur zonnepanelen

Fulltime (40 uur) - Heino
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!