Solar Magazine - 9 boeren starten in Wieringermeer proef met cable pooling zonnepanelen en windmolen
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
9 boeren starten in Wieringermeer proef met cable pooling zonnepanelen en windmolen
© GroenLeven

9 boeren starten in Wieringermeer proef met cable pooling zonnepanelen en windmolen

In de Kop van Noord-Holland is een proef gestart om te onderzoeken of cable pooling een oplossing kan bieden voor het volle stroomnet. 9 boeren met een dak met zonnepanelen delen de netaansluiting met een windmolen.

Bij het pilotproject in Wieringermeer zijn naast de 9 agrarische bedrijven ook LTO Noord, Greenport NHN en infra-specialist Firan betrokken, dat onderdeel is van netwerkbedrijf Alliander.

Meer ruimte
De proef moet uitwijzen of cable pooling een oplossing kan bieden voor het probleem van netcongestie. Door het delen van dezelfde elektriciteitskabel van een windturbine en zon op dak-installatie ontstaat er mogelijk meer ruimte op het stroomnet en kunnen meer zonnepanelen op bedrijfsdaken worden geplaatst.

Door de oplopende wachttijden voor netaansluitingen blijft een groot opwekpotentieel onbenut en staat de verdere verduurzaming van het energiegebruik van honderden boerenbedrijven in Noord-Holland Noord onder druk. De betrokken partijen hebben daarom het initiatief genomen voor het pilotproject dat moet uitwijzen of cable pooling een oplossingsrichting is.

7.000 zonnepanelen
Bij voldoende aansluitcapaciteit hebben de 9 agrarische bedrijven die deelnemen aan het cable pooling-project ruimte beschikbaar op hun daken voor de plaatsing van nog eens 7.000 zonnepanelen.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Mei 2022

Realtime interface op komst: ‘Noodrem leidt tot enorme hoeveelheid extra aansluitcapaciteit  wind- en zonne-energie’ Professor Wim Sinke zwaait af: ‘We still ain’t seen nothing yet’ Zonnemarkt: ‘Einde...
Vacatures
kWh People zoekt:

EPC Manager

Fulltime (40 uur) - Arnhem of Rotterdam
kWh People zoekt:

Business Developer Benelux

Fulltime (40 uur) - Benelux
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!