Solar Magazine - 1 op 3 Nederlanders financiert verduurzaming mee met Nationale Hypotheek Garantie
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
1 op 3 Nederlanders financiert verduurzaming mee met Nationale Hypotheek Garantie
© Hansenn | Dreamstime.com

1 op 3 Nederlanders financiert verduurzaming mee met Nationale Hypotheek Garantie

Bijna 1 op de 3 Nederlanders heeft in het eerste kwartaal van het kalenderjaar verduurzaming meegefinancierd bij het afsluiten van een financiering met Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

De nieuwe kwartaalrapportage van NHG laat een enorme stijging van het aantal financieringen zien waarbij de mogelijkheid om te verduurzamen is meegenomen.

29,1 procent
In het eerste kwartaal van 2022 financierde 29,1 procent van de consumenten verduurzaming mee in een hypotheek met NHG. Het percentage consumenten dat dit meeneemt in de financiering voor woningverbetering is zelfs gestegen van 36,8 procent in 2021 naar 55,5 procent in 2022.

De stijgende energieprijzen raakt woningeigenaren volgens NHG hard in de portemonnee en vormen samen met overheidssubsidies voor isolatie en zonnepanelen een stimulans om te verduurzamen. De hypotheekrente is het afgelopen kwartaal flink gestegen, maar nog altijd relatief laag. Hierdoor is het volgens NHG ook voor bestaande woningeigenaren nog steeds aantrekkelijk om de hypotheek over te sluiten of te verhogen en daarbij verduurzaming mee te financieren. 

Energielabel
Woningen onder de kostengrens van NHG hebben vaker een slecht energielabel. Dit betreffen vooral woningen gebouwd vóór 1970. NHG kijkt naar mogelijkheden om consumenten met een woning met energielabel D, E, F of G te helpen hun woning te verduurzamen en daarmee de betaalbaarheid te vergroten. Bijvoorbeeld door met de overheid en markt in gesprek te gaan over de mogelijkheden om voor woningeigenaren in kleine Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) een drempel in de financiering weg te nemen door een borg te bieden. Voor deze groep is het vaak moeilijk om te verduurzamen.

Ongeveer een half miljoen appartementeigenaren zijn afhankelijk van de andere VvE-leden om achterstallig onderhoud op te lossen of te verduurzamen. Voor deze collectieve aanpak is een collectieve financiering nodig. Voor kleine VvE’s die bestaan uit minder dan 8 appartementen biedt de markt geen financieringsoplossingen. Daardoor lopen een half miljoen woningeigenaren verhoogde risico’s op energiearmoede en betalingsproblemen door stijgende energiekosten. Maar ook op waardeverlies van de woning op langere termijn, omdat woningen met een rood label minder aantrekkelijk worden door noodzakelijke investeringen in verduurzaming.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Juni 2022

Gerrit Hiemstra: ‘Energiesector en meteorologen moeten meer samenwerken’ Groothandels: tekort aan omvormers voor zonnepanelen houdt nog heel 2022 aan Jikke Biermasz: ‘Het Europese importheffingendossier voor zonnepanelen...
Vacatures
BayWa r.e. Solar Systems S.à r.l. zoekt:

Sales Support

Fulltime (40 uur) - Bijsterhuizen 1160 D, 6546 AS Nijmegen
SolarToday zoekt:

Controller

Fulltime (40 uur) - Hendrik Figeeweg 1R, 2031 BJ Haarlem
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!