Solar Magazine - De harde cijfers | Liander: installatie zonnepanelen eerste kwartaal 14 procent gedaald
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
De harde cijfers | Liander: installatie zonnepanelen eerste kwartaal 14 procent gedaald
© Liander

De harde cijfers | Liander: installatie zonnepanelen eerste kwartaal 14 procent gedaald

Liander heeft in het eerste kwartaal van dit kalenderjaar 14 procent minder zonnepanelen verwelkomd dan in dezelfde periode vorig jaar. Deze week in ‘De harde cijfers’ een analyse van marktcijfers van Alliander.

Waar Liander in het eerste kwartaal van 2021 nog 265 megawattpiek aan zonnepanelen verwelkomde, was dat in het eerste kwartaal van dit kalenderjaar 227 megawattpiek.

Groei per kalenderjaar
Onderstaande grafieken met het nieuw gerealiseerde vermogen per kwartaal laten zien dat de groei in het eerste kwartaal van 2022 lager is dan ieder ander kwartaal in 2021. De grafiek toont een forse stijging in het tweede kwartaal van 2020. Oorzaak is een correctie in de brondata van Alliander, waardoor de stijging in de periode van het derde kwartaal in 2019 tot en met het tweede kwartaal in 2020 is opgenomen in de toename bij het tweede kwartaal van 2020.

Enkel groei in Flevoland
Een meer gedetailleerde analyse laat zien dat enkel in de provincie Flevoland in het eerste kwartaal van 2022 sprake was van een groei ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2021. Die groei bedraagt 8 procent.

De grootste krimp is zichtbaar in de provincie Noord-Holland waar, inclusief Amsterdam, de installatiecijfers met 18 procent daalden.

Grens 5 gigawattpiek
Inmiddels is Liander de grens van 5 gigawattpiek vermogen vermoedelijk gepasseerd. Per eind maart bedroeg het geïnstalleerde vermogen namelijk 4.960 megawattpiek.

Disclaimer bij cijfers
De toename van het opgestelde vermogen aan zonnepanelen in 2022 versus 2021 is in onderstaande tabel weergegeven op kwartaalbasis*.

Periode

2021

2022

Groei

1e kwartaal

265 megawattpiek

227 megawattpiek

-14 procent

2e kwartaal

397 megawattpiek

- -

3e kwartaal

301 megawattpiek

- -

4e kwartaal

327 megawattpiek

-

-

Jaargroei

1.290 megawattpiek*

-

-

Liander voert voortdurende correcties in de brondata door. Uit een eerdere analyse van Solar Magazine bleek dat kleinverbruikers in het werkgebied van Liander in 2021 506 megawattpiek aan zonnepanelen in gebruik hebben genomen en grootverbruikers 663 megawatt aan nieuw transportvermogen hebben gecontracteerd. Hiermee zou de jaargroei niet op 1.290 megawattpiek, maar op 1.169 megawattpiek uitkomen.

Voor grootverbruikers registreert Liander het gecontracteerde transportvermogen in megawatt, dit betreft dus niet het installatievermogen (red. het vermogen van de zonnepanelen) in megawattpiek. Voor kleinverbruikers registreert Liander het vermogen wél op basis van de opgestelde zonnepanelen, uitgedrukt in megawattpiek. ​De genoemde cijfers in dit artikel betreffen dus een optelling van deze 2 cijfers.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Juni 2022

Gerrit Hiemstra: ‘Energiesector en meteorologen moeten meer samenwerken’ Groothandels: tekort aan omvormers voor zonnepanelen houdt nog heel 2022 aan Jikke Biermasz: ‘Het Europese importheffingendossier voor zonnepanelen...
Vacatures
SolarToday zoekt:

Logistiek expert

32-40 uur - Hendrik Figeeweg 1R, 2013BJ Haarlem
BayWa r.e. Solar Systems S.à r.l. zoekt:

Sales Representative voor Nederland

Fulltime (40 uur) - Bijsterhuizen 1160 D, 6546 AS Nijmegen
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!