Solar Magazine - Regeling groenprojecten 2022 gepubliceerd: eisen voor zonnepanelen aangescherpt
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Regeling groenprojecten 2022 gepubliceerd: eisen voor zonnepanelen aangescherpt
© GroenLeven

Regeling groenprojecten 2022 gepubliceerd: eisen voor zonnepanelen aangescherpt

Staatssecretaris Vivianne Heijnen en staatssecretaris Marnix van Rij hebben de Regeling groenprojecten 2022 in de Staatscourant gepubliceerd. De voorwaarden voor zonne-energie zijn aangescherpt.

De regeling groenprojecten stimuleert de financiering van duurzame, innovatieve projecten. Door fiscale voordelen te geven aan beleggers in groenfondsen worden groene projecten gefinancierd, die zonder de regeling niet tot stand zouden komen. Ook grootschalige zonne-energieprojecten kunnen gebruikmaken van de regeling.

Ernstige zorgen
Afgelopen november stelde branchevereniging Holland Solar zich ernstig zorgen te maken over de strengere eisen die het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wilde stellen aan het verkrijgen van groenfinanciering voor zonne-energiebedrijven. Die zorgen leidden in de Tweede Kamer tot moties van de Partij voor de Dieren en GroenLinks, maar die behaalden geen Kamermeerderheid.

Wijzigingen
De staatssecretarissen van Infrastructuur en Waterstaat en van Fiscaliteit en Belastingdienst besloten daarom hun voorgenomen wijzigingen gewoon door te voeren.

Willen projecten met zonnepanelen in 2022 voor de regeling groenprojecten in aanmerking komen, dan moeten zij aan diverse voorwaarden voldoen. Zo moet de importeur van de zonnepanelen geregistreerd zijn in het Nationaal (W)EEE Register. Verder moeten de zonnepanelen een vermogensgarantie hebben van minimaal 84 procent van het initiële vermogen na 25 jaar en een productgarantie hebben van ten minste 12 jaar.

Recycling en materialenpaspoort
De verwachting van het ministerie is dat de komende jaren een ontwikkeling richting circulaire zonnepanelen goed op gang komt. Daarom worden met ingang van 1 januari 2024 enkele van de voorwaarden vervangen door voorwaarden gericht op circulariteit.

Zo moeten vanaf 2024 de platen (sheets) waartussen de zonnecellen zijn verwerkt, zodanig demontabel zijn dat de zonnecellen en de platen separaat kunnen worden gerecycled. Bovendien moeten zonnepanelen dan worden geleverd inclusief materialenpaspoort volgens de leidraad materialenpaspoort van het Uitvoeringsprogramma Circulaire Maakindustrie (UPCM).

Biodiversiteit
Verder moeten grondgebonden zonneparken te zijner tijd op basis van aanvullend onderzoek naar het bevorderen van biodiversiteit, concrete maatregelen nemen om de eventueel nadelige gevolgen voor de biodiversiteit te mitigeren dan wel de biodiversiteit significant te bevorderen.

Voorbeelden van biodiversiteitsinvesteringen bij grondopstellingen zijn een paddenpoel, bijenkasten, zwaluwwanden, het aanplanten van bomen, het aanplanten van gewassen onder de zonnepanelen, een waterbuffer voor het vasthouden van regenwater en biohutten.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Mei 2023

Werkgroep NEN legt laatste hand aan nieuwe beoordelingsmethode brandveiligheid zonnepanelen: ‘EU moet zonnepanelen status van bouwproduct geven’ Holland Solar: ‘Geen enkel zonnepaneel is het waard om voor te sterven’...
Vacatures
Lens zoekt:

Allround HR Officer

32-40 uur - Amsterda, 1033NN, 75E
Lens zoekt:

Key Accountmanager

Fulltime (40 uur) - Amsterdam, 1094BB, 75E
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!