Minister Carola Schouten meldde half maart dat gemeenten per direct mochten starten met het uitbetalen van de compensatie aan 800.000 Nederlandse huishoudens. Het kabinet besloot vlak daarvoor de eenmalige tegemoetkoming van de energierekening te verhogen van 200 naar 800 euro. In de weken daarna ontstond ophef, omdat er niet genoeg geld beschikbaar zou zijn voor gemeenten om alle huishoudens die recht hebben op de toeslag te kunnen helpen. Om zelf geen financieel risico te lopen, koos een aantal gemeenten ervoor de energietoeslag aan een kleinere doelgroep te verstrekken of een lager bedrag per huishouden uit te keren.
854 miljoen euro
Voor de regeling, die is bedoeld om huishoudens met een minimuminkomen te helpen bij het betalen van de energierekening, is nu in totaal 854 miljoen euro beschikbaar.
Met het toekennen van de extra middelen biedt het kabinet gemeenten de financiële garantie dat zij aan alle huishoudens met een inkomen tot 120 procent van het sociaal minimum een energietoeslag van 800 euro kunnen uitkeren. Nu die financiële zekerheid er is, rekent de minister erop dat gemeenten niet langer terughoudend zullen zijn en daadwerkelijk aan alle huishoudens met een inkomen tot 120 procent van het sociaal minimum een eenmalige energietoeslag van 800 euro zullen verstrekken.
Minister Schouten hierover: ‘Met de verhoging van het budget bestaat er naar mijn oordeel geen rem meer op de doelstelling, namelijk het bereiken van zoveel mogelijk huishoudens met een laag inkomen met een eenmalige energietoeslag van 800 euro. Nu de financiële randvoorwaarden zijn ingevuld, vertrouw ik erop dat gemeenten hun eventuele terughoudendheid laten varen en ook zo snel mogelijk daadwerkelijk gebruik zullen maken van hun bevoegdheid om alle huishoudens met een inkomen tot 120 procent van het sociaal minimum een eenmalige energietoeslag van 800 euro te verstrekken.’
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.