De generieke tegemoetkoming richt zich op zo’n 800.000 huishoudens met een inkomen op of net boven het sociaal minimum. Zij krijgen via de categoriale bijzondere bijstand eenmalig een tegemoetkoming.
Niet voor iedereen
Om de gevolgen van de stijgende energiekosten te dempen, stelt het Nederlandse kabinet een reeks maatregelen voor om de tegemoetkoming voor mensen die het meest in de knel komen te verhogen door het btw-tarief op energie te verlagen, de accijns op benzine en diesel te verlagen en dus versneld in te zetten op energiebesparende maatregelen voor kwetsbare huishoudens.
Het kabinet stelt gezien de huidige omstandigheden en het collectieve welvaartsverlies, de effecten van de stijgende energierekening niet voor iedereen te kunnen compenseren. Het tijdelijke maatregelenpakket heeft bovendien gevolgen voor de begroting. Met dit extra pakket is in totaal 2,8 miljard euro gemoeid.
480 miljoen euro
Voor 800.000 huishoudens die het hardst getroffen worden, stelt het kabinet nu dus voor om het richtbedrag van de eenmalige compensatie te verhogen met 600 euro, zodat deze huishoudens circa 800 euro in totaal ontvangen. ‘Dit is de meest gerichte, uitvoerbare manier om huishoudens met een laag inkomen te ondersteunen, die kwetsbaar zijn om in de financiële problemen te komen door de stijgende energieprijzen’, aldus de 6 bij het dossier betrokken ministers.
In overleg met gemeenten zal het kabinet zoeken naar mogelijkheden om het geld zo snel mogelijk naar mensen te kunnen overmaken. De extra kosten van deze maatregel bedragen 480 miljoen euro bovenop de eerder gereserveerde 200 miljoen euro.
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.