De minister heeft het wetsvoorstel over de eenmalige energietoeslag aan de Tweede Kamer aangeboden maar wil ervoor zorgen dat huishoudens met een laag inkomen de energietoeslag zo snel mogelijk ontvangen.
600 euro hoger
Het kabinet besloot afgelopen weekeinde de eenmalige tegemoetkoming van de energierekening te verhogen van 200 naar 800 euro. In een brief aan de Tweede Kamer laat minister Schouten weten dat gemeenten, vooruitlopend op de aangekondigde wetgeving, al mogen beginnen met de uitbetaling ervan. Met de hulpmiddelen die beschikbaar zijn gesteld, zoals een richtlijn en een handreiking, kunnen gemeenten hiervoor de laatste voorbereidingen treffen.
‘Voor veel huishoudens met een kleine beurs is de nood hoog door de gestegen energieprijzen, duurdere boodschappen en de hoge prijzen aan de pomp’, aldus de minister. ‘Het kabinet heeft voor hen de energietoeslag verhoogd om de pijn van de prijsstijgingen beter te dempen. Ik vind het belangrijk dat gemeenten deze huishoudens nu snel lucht kunnen bieden.’
Zelf aanvragen
Huishoudens met een bijstandsuitkering en een IOAW- of IOAZ-uitkering krijgen de toeslag automatisch. Andere groepen, zoals werkenden en zelfstandigen met een minimuminkomen en AOW’ers zonder aanvullend pensioen, vragen deze zelf aan bij hun gemeente.
Huishoudens die nu al tegen financiële problemen aanlopen, kunnen ondersteuning krijgen, bijvoorbeeld door een betalingsregeling af te spreken met de energieleverancier of via het Geldloket van de gemeente. Er is een landelijk telefoonnummer, 0800-8115, waar mensen met geldzorgen anoniem terechtkunnen voor advies op maat en doorverwezen worden naar passende hulp.
Het wetsvoorstel – voluit ‘Voorstel van wet houdende wijziging van de Participatiewet in verband met het eenmalig categoriaal verstrekken van een energietoeslag aan huishoudens met een laag inkomen’ – is door Schouten ingediend bij de Eerste en Tweede Kamer.
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.