Solar Magazine - a.s.r. koopt zonnepark Pesse van GroenLeven
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
a.s.r. koopt zonnepark Pesse van GroenLeven
© a.s.r. | GroenLeven

a.s.r. koopt zonnepark Pesse van GroenLeven

Zonnepark Pesse heeft een nieuwe eigenaar: a.s.r. Het verzekeringsbedrijf, dat de zonneweide overneemt van GroenLeven, stelt met de aankoop van zijn eerste zonnepark bij te willen dragen aan de energietransitie.

Het zonnepark in Drenthe telt 60.406 zonnepanelen en heeft een vermogen van 32,6 megawattpiek. De zonneweide voorziet in de stroombehoefte van circa 11.500 huishoudens. Het zonnepark is al volledig in gebruik en energiebedrijf Eneco neemt de stroom af.

Ecologische oevers
Het zonnepark is gelegen op 31,2 hectare en is ontwikkeld in samenwerking met lokale partijen. Boeren hebben grond ter beschikking gesteld, waaronder 17,3 hectare grond in erfpacht bij het ASR Dutch Farmland Fund, het landbouwfonds van a.s.r. real estate. Verzekeraar a.s.r. is met 36.000 hectare de grootste particuliere eigenaar van landbouwgrond in Nederland.

In het ontwerp van het zonnepark is een aantal maatregelen genomen om de natuurwaarden te bevorderen. Zo is er rekening gehouden met voldoende afstand tussen de zonnepanelen en worden 2 poelen aangelegd met ecologische oevers. Daarnaast wordt rondom het zonnepark passende beplanting geplaatst die de zonnepanelen voor een deel aan het zicht onttrekken en bijdraagt aan de biodiversiteit.

4,5 miljard euro beleggingen eind 2024
De belegging in het zonnepark valt binnen de doelstelling van a.s.r. om aan het eind van 2024 voor 4,5 miljard euro in impactbeleggingen te hebben geïnvesteerd. 

Dick Gort, chief executive officer van a.s.r. real estate, over de aankoop van de zonneweide van GroenLeven: ‘Ik ben er trots op dat we, in vervolg op de aankoop van windpark Jaap Rodenburg, windpark de Nieuwe Hemweg en een deel van het Prinses Ariane windpark, nu ons eerste zonnepark kopen. Hiermee vergroten we ons aandeel in duurzame-energieprojecten en kunnen we de CO₂- uitstoot in de beleggings- én verzekeringsportefeuille van a.s.r. de komende jaren verder terugdringen.’

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Juni 2022

Gerrit Hiemstra: ‘Energiesector en meteorologen moeten meer samenwerken’ Groothandels: tekort aan omvormers voor zonnepanelen houdt nog heel 2022 aan Jikke Biermasz: ‘Het Europese importheffingendossier voor zonnepanelen...
Vacatures
BayWa r.e. Solar Systems S.à r.l. zoekt:

Sales Representative voor Nederland

Fulltime (40 uur) - Bijsterhuizen 1160 D, 6546 AS Nijmegen
Zonnepanelen op het Dak BV zoekt:

PV Designer / Werkvoorbereider

Fulltime (40 uur) - Barneveld
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!