Solar Magazine - Motie in Tweede Kamer om Europese zonnepanelen voorrang te geven op subsidie
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Motie in Tweede Kamer om Europese zonnepanelen voorrang te geven op subsidie
© Energyra

Motie in Tweede Kamer om Europese zonnepanelen voorrang te geven op subsidie

Tweede Kamerleden Wybren van Haga en Hans Smolders hebben een motie ingediend om bij de verlening van subsidie voor zon op dak zonnepanelen van Europese fabrikanten voorrang te geven.

De Kamerleden dienden de motie namens de fractie Van Haga in tijdens het tweeminutendebat Klimaatakkoord gebouwde omgeving.

Energyra
Aanvankelijk was de motie van de fractie Van Haga toegespitst op het bevoordelen van zonnepanelen van Nederlandse fabrikanten zoals Energyra. Minister De Jonge van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties benadrukte echter dat een dergelijk voorstel in strijd zou zijn met het Europese recht.

Om die reden hebben Van Haga en Smolders de motie aangepast tot de volgende tekst: ‘constaterende dat er in potentie miljarden beschikbaar zijn aan subsidies voor zonnepanelen in de gebouwde omgeving; overwegende dat er voldoende Europese en zelfs Nederlandse innovatieve bedrijven zijn, zoals Energyra, die zonnepanelen produceren van hoge kwaliteit die bovendien lood-, fluor- en pfas-vrij zijn; overwegende dat de transportkosten en de impact op het milieu vele malen lager zijn bij Europese zonnepanelen ten opzichte van zonnepanelen uit het buitenland; verzoekt de regering bij subsidieverlening voor zon op dak zonnepanelen van Europese fabrikanten voorrang te geven, en gaat over tot de orde van de dag’.

Van Haga in toelichting op zijn motie: ‘De bedoeling is natuurlijk dat we niet die materialen over de hele wereld slepen en bijvoorbeeld materialen uit China halen, terwijl je ze ook dichter bij huis kan halen.’

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Mei 2023

Werkgroep NEN legt laatste hand aan nieuwe beoordelingsmethode brandveiligheid zonnepanelen: ‘EU moet zonnepanelen status van bouwproduct geven’ Holland Solar: ‘Geen enkel zonnepaneel is het waard om voor te sterven’...
Vacatures
Everday zoekt:

Ervaren accountmanager

Fulltime (40 uur) - Rosmalen, Graafsebaan 135
GPC Europe zoekt:

Operations Support Officer

Fulltime (40 uur) - Careelstraat 2, B-8700 Tielt
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!