Solar Magazine - ACM: Energiewet moet aangepast worden om uitvoerbaar en handhaafbaar te zijn
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
ACM: Energiewet moet aangepast worden om uitvoerbaar en handhaafbaar te zijn
© TenneT

ACM: Energiewet moet aangepast worden om uitvoerbaar en handhaafbaar te zijn

Het wetsvoorstel voor de Energiewet moet op enkele cruciale punten aangepast worden. Gebeurt dit niet, dan is de wet volgens de Autoriteit Consument & Markt (ACM) niet uitvoerbaar en handhaafbaar.

In een brief aan minister Jetten voor Klimaat en Energie heeft de ACM de uitkomsten van de door haar uitgevoerde uitvoerbaarheids- en handhaafbaarheidstoets toegelicht.

Nog niet toereikend
Afgelopen november presenteerde het ministerie van Economische Zaken en Klimaat een herziene versie van het wetsvoorstel voor de Energiewet. Daarin werden de tientallen reacties uit de internetconsultatie verwerkt die tot negatieve en positieve reacties had geleid. In het herziene wetsvoorstel heeft het ministerie van Economische Zaken en Klimaat de ingediende consultatiereacties meegewogen en op diverse plaatsen aanpassingen doorgevoerd ten opzichte van het oorspronkelijke wetsvoorstel.

Die zijn volgens de ACM echter nog niet toereikend. De onderdelen die de autoriteit nog aangepast wil zien worden, zijn enkele bepalingen met betrekking tot de tariefregulering die volgens de ACM haar Europeesrechtelijke, exclusieve bevoegdheid doorkruisen, de regeling van de codes en het toezicht op de nieuw op te richten Gegevensuitwisselingsentiteit. De ACM wijst in de brief ook op diverse begrippen die afwijken van Europese definities, waarvan de onderlinge verhouding onduidelijk is of die volgens de ACM niet consequent in het wetsvoorstel worden gehanteerd.

Extra aanbevelingen
Daarnaast doet de ACM enkele extra aanbevelingen die losstaan van de uitvoerbaarheid en handhaafbaarheid van het wetsvoorstel Energiewet, maar die volgens de autoriteit de effectiviteit van dit wetsvoorstel kunnen vergroten en ten goede komen aan de belangen die de ACM als toezichthouder behartigt.

Het gaat dan om aanbevelingen met betrekking tot de bescherming van consumenten (in kwetsbare posities), de transportschaarsteproblematiek, de beperking van activiteiten van de infrastructuurgroep en tot slot de keuze voor een gereguleerd model voor financiële verrekeningen tussen marktdeelnemers bij aggregatie.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2023

De september 2023-editie van Solar Magazine besteedt onder meer aandacht aan teruglopende verkopen van zonnepaneelinstallateurs, de Tweede Kamerverkiezingen, recycling van zonnepanelen, het op stoom komen van de uitrol van de realtime interface en de...
Vacatures
Eigenenergie.net zoekt:

Projectleider

Fulltime (40 uur) - Geldrop
SMA zoekt:

Technisch Trainer Nederland

Fulltime (40 uur) - Nederland
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!