In een brief aan minister Jetten voor Klimaat en Energie heeft de ACM de uitkomsten van de door haar uitgevoerde uitvoerbaarheids- en handhaafbaarheidstoets toegelicht.
Nog niet toereikend
Afgelopen november presenteerde het ministerie van Economische Zaken en Klimaat een herziene versie van het wetsvoorstel voor de Energiewet. Daarin werden de tientallen reacties uit de internetconsultatie verwerkt die tot negatieve en positieve reacties had geleid. In het herziene wetsvoorstel heeft het ministerie van Economische Zaken en Klimaat de ingediende consultatiereacties meegewogen en op diverse plaatsen aanpassingen doorgevoerd ten opzichte van het oorspronkelijke wetsvoorstel.
Die zijn volgens de ACM echter nog niet toereikend. De onderdelen die de autoriteit nog aangepast wil zien worden, zijn enkele bepalingen met betrekking tot de tariefregulering die volgens de ACM haar Europeesrechtelijke, exclusieve bevoegdheid doorkruisen, de regeling van de codes en het toezicht op de nieuw op te richten Gegevensuitwisselingsentiteit. De ACM wijst in de brief ook op diverse begrippen die afwijken van Europese definities, waarvan de onderlinge verhouding onduidelijk is of die volgens de ACM niet consequent in het wetsvoorstel worden gehanteerd.
Extra aanbevelingen
Daarnaast doet de ACM enkele extra aanbevelingen die losstaan van de uitvoerbaarheid en handhaafbaarheid van het wetsvoorstel Energiewet, maar die volgens de autoriteit de effectiviteit van dit wetsvoorstel kunnen vergroten en ten goede komen aan de belangen die de ACM als toezichthouder behartigt.
Het gaat dan om aanbevelingen met betrekking tot de bescherming van consumenten (in kwetsbare posities), de transportschaarsteproblematiek, de beperking van activiteiten van de infrastructuurgroep en tot slot de keuze voor een gereguleerd model voor financiële verrekeningen tussen marktdeelnemers bij aggregatie.